16. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Rock & Metal-linja på Buskerud Folkehøgskole med eget album - Ungt Blod # 4.

Et kompass inn i metallens fremtid

I over 20 år har det blitt dyrket fram mengder av hardtslående metalmusikere på Fiskum. Metal-huer fra hele landet har møttes på Buskerud Folkehøgskole for å foredle de mørke toner.
Annonse

Rock & Metal-linja på Buskerud Folkehøgskole er unik, og den har blant annet blitt kalt «den mest spennende linjen jeg noensinne har opplevd» av Ihsahn – hovedmannen i det legendariske black metal-bandet Emperor.

For fjerde året på rad beviser nå metallinja på Buskerud Folkehøgskole at det er håp om ei god framtid for norsk metal.

Annonse

Det startet med «Ungt Blod #1», i 2018. Nå er «Ungt Blod # 4» her.

Og det er nok ikke bare metallen som går mot ei god framtid. Også i år finnes det helt sikkert musikere her som kommer til å sveipe innom andre sjangre.

Etter et ganske isolert, men uhyre produktivt år har de nå levert 24 låter som du finner på de største strømmetjenestene. De har levert sin egen «karakterbok»: «Ungt Blod #4»

Jeg føler meg på ingen måte kompetent til å anmelde skiva på grunnlag av hvert enkelt band sine kvaliteter. Eller eventuell mangel på sådanne.

Det har egentlig ingenting for seg heller, for vi vet jo at band som dannes i løpet av et skoleår ofte går i oppløsning. Noen allerede ved skoleslutt. Ja, kanskje før også.

Samtidig er det vel sånn at det er enkeltartister her som kan ha andre band og gjort dette som et prosjekt.

Jeg skal heller ikke påberope meg noen store kunnskaper i forhold til metallen, men jeg har aldri hatt problemer med å gjenkjenne god musikk og instrumentale ferdigheter. Tidvis får en mann på 63 gåsehud over hele kroppen av ren musikkglede av denne skiva.

Dette er ung norsk metal på sitt beste
Dette må være et kompass inn i fremtiden til denne nå også etter hvert tradisjonsrike sjanger. Det er hardt. Det er tungt. Det er blytungt.

Det er progressivt. Det er groovy. Det er melodiøst. Det er brutalt. Det er rått.

Det er utelukkende egenskrevne komposisjoner – det er intenst, tungt, massivt og vakkert.

– Årets metallgjeng på Heimtun – Buskerud Folkehøgskole – har presentert seg og sitt. Og de har gjort det til karakteren laud.

De medvirkende på albumet er:
Ole Sivert Holmen, Steffen Medrud, Simen Granum, Andreas Langås, Eirik Waadeland, Erik Krokan Thomassen, Tommy Køhler Salte, Ragnheiður Torkilsdóttir Tyril, Sander Halvorsen, Adrian Risøy, Emil Sverrisson,  Eivind Ditlev Molin,  Thomas Nordli og William Bull-Hansen.

Plata er mixet og mastret av tidligere RM-elev Alexander Winther ved Norsk Lydstudio og Subnivean Records.

Cover art er laget av Peter Paul Kantor, som er sønn av musikklinjas grunnlegger Peter Pal Kantor.

Anmeldt av Tor Kenneth Talmo

Del:
Annonse