19. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det var Turid Fosshaug Stokke og Jostein Barstad som var hovedansvarlige for kunstutstillingene i Hokksund sentrum på begynnelsen av 90-tallet. I dag overvar de markeringen i Skriverparken.

«Blå katedral» lyssatt og offisielt innviet i Skriverparken

Den har stått der en stund, men først mandag kveld ble den offisielt innviet og lyssatt på sin nye plass. «Blå katedral», som i nesten 30 år har stått foran rådhuset i Hokksund har fått en ny og trolig permanent plass i Skriverparken.
Annonse

Mandag kveld var det duket for den offisielle åpningen av den nye plasseringen til steinmonumentet eller skulpturen som kom til Øvre Eiker i 1992. Nesten 30 år etter har «Blå katedral» fått sitt trolig siste hvilested i Skriverparken like nedenfor Nøstetangen norsk glassmuseum i Hokksund.

I regi av leder for Nøstetangens venner, Kjell Bjørndalen, var tidligere rådmann, Jostein Barstad og tidligere leder for Eiker Kunstforening, Turid Fosshaug Stokke invitert til å overvære åpningen. De var begge sentralen krefter for å få «Blå katedral» og flere andre kunstverk til Hokksund sentrum på begynnelsen av 90-tallet.

Annonse

Kunsten var både populær og omdiskutert, noe Jostein Barstad som daværende rådmann klart fikk høre «på gata» i Hokksund. Det meste av kunsten forsvant etter hvert, men det 22 tonn tunge steinmonumentet ble stående – helt inntil i år. Da ville nåværende kommunedirektør få den flyttet slik at plassen foran rådhuset kan oppgraderes sammen med resten av rådhusets inngangsparti og basseng.

Daglig leder for Nøstetangen norsk glassmuseum, Henrik Somdal, forteller her om sommerens hovedutstilling – Glasslaboratoriet – av kunstneren Cathrine Maske.

Gave fra kommunen
«Blå katedral» er gitt som en gave til museet fra kommunen. Dette for å frigjøre plassen den tok på rådhusplassen, og ifølge kommunale dokumenter for å slipe ansvaret med å holde den vedlike for ettertiden.

Takket være flere lokale krefter ble de syv delene flyttet og montert på en plate av betong i Skriverparken. Her er den blitt lyssatt og er blitt et vakkert skue – spesielt i mørket. Derfor var selve innvielsen sent mandag kveld for at alle skulle se hvordan dette var blitt.

Det var ordfører Knut Kvale om fikk æren av å slå på lysene, selv om en liten glipp gjorde at de kom på av seg selv litt før programmet.

Daniel Erlandsson driver Nøstetangen Glass like ved museet og fikk i oppdrag å lage en skulptur i 2020. Resultatet ble «Arcobaleno» som betyr regnbue.

Om «Blå katedral»
Kunstneren som har laget skulpturen er tsjekkeren Andrej Rudovski . Den er laget i Tjølling i Vestfold på et symposium i 1990. Den symboliserer de sju delene eller områdene Tsjekkoslovakia besto av før krigen som medførte deling i Tsjekkia og Slovakia. «Blå katedral» ble plassert på rådhusplassen i 1992 i forbindelse med Eiker kunstforening sin første skulpturutstilling.

Rudovski reiste hjem til Tsjekkia etter symposiet og kunstverket ble stående. Kunstforeningen hadde dialog med ham noen år senere, uten at det medførte at han hentet kunstverket sitt. Siden har ingen hørt fra ham og vi har heller ikke kjennskap til hvor han befinner seg eller om han er i live. Ingen har heller gjort krav på hans vegne, skriver kommunen i sitt saksfremlegg da det ble bestemt høsten 2020 å donere skulpturen til Nøstetangen.

Etter omvisning var det mingling og servering og ordfører Knut Kvale slår her av en prat med Arne Hanto Moen i Øvre Eiker Energi.
Ordfører Knut Kvale hadde æren av å slå på lysbryteren for å markere den offisielle innvielsen av kunstverket. Kjell Bjørndalen ser vi i bakgrunnen.
Skulpturen i belyst tilstand. Den er blitt et fint skue, og vil trolig trekke folk til parken også kveldstid.
Del:
Annonse