27. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mathilde Magnusson og Alexandra Mutingwa skal lede tirsdagens valgdebatt ved Eiker videregående skole. (Foto: Per Jørund Grøthe)

Mathilde og Alexandra skal lede valgdebatten på Eiker VGS

VALG 2021: Det er politikk-elevene Alexandra Mutingwa og Mathilde Magnusson fra Vg3 ved Eiker videregående skole som skal lede valgdebatten i skolens gymsal kommende tirsdag.
Annonse

Vi tenker kanskje at vi her har å gjøre med jenter som har lang fartstid i ungdomspolitikken. Men det stemmer ikke. Ingen av dem har politisk bakgrunn. Imidlertid er begge interessert i politikk, og de mener at det er viktig å følge med på hva som skjer i samfunnet. Det har de nytte og glede av i mange sammenhenger, ikke minst i flere fag på skolen. I forkant av valget har de også deltatt på debattlederkurs, skriver skolen på sine hjemmesider.

– Jeg følger ikke bare med på norske medier. Jeg synes også at det er interessant å se hva medier i andre land tar for seg, sier Alexandra, som abonnerer på flere utenlandske nyhetsbrev.

Annonse

Hun sier i den forbindelse at hun har inntrykk av at norske medier er mer orientert mot lokale og nasjonale forhold enn utenlandske medier, som virker å være mer opptatt av internasjonale forhold. Kanskje kan dette henge sammen med hvem som eier mediene og hvilke interesser de har?

Ellers mener hun at mange mennesker ser for lite på de store sammenhengene, hvordan ting henger sammen i samfunnet. Det blir litt for mye «tunnelsyn». De er mest opptatt av enkeltsaker, for eksempel om innvandring, og ofte skaper slike saker splittelse.

Forberedelser
Debattlederne har jobbet en hel del med forberedelser til tirsdagens samling gymsalen. I debatten skal de være objektive ordstyrere, la alle få slippe til like mye. Det vil være mellom 400 og 500 tilhørere.

– Planen er å få politikerne til å holde seg innenfor tida de får tildelt. De er glade i å snakke, sier jentene, som ikke ser mørkt på oppgavene som venter. De innrømmer imidlertid at det er litt sommerfugler i magen. Likevel tror de at dette vil gå bra. De tror også at de vil lære mye av denne opplevelsen.

Lærerne ved skolen er blitt bedt om å stille spørsmål i sine klasser om hvilke saker de vil skal bli tatt opp i debatten. I skrivende stund var ikke dette klart. Men debattlederne regner med at klima og utdanning vil være to sentrale temaer.

Mathilde vil studere jus – Alexandra er usikker
Alexandra har ennå ikke bestemt seg for hva hun skal satse på når hun er ferdig som elev ved Eiker videregående skole til sommeren. Hun har spilt piano i sju år. Men det blir ikke musikk. Det blir heller ikke statsvitenskap. Hun har imidlertid fortsatt litt tid på å bestemme seg.

Mathilde er blant annet fotballinteressert. Det blir ikke idrettsutdanning. Men hun har lyst til å satse på jus. – Dette passer bra når du er både samfunnsinteressert og opptatt av rettferdighet, sier hun.

Etter valgdebatten skal det etter planen være valgtorg der de politiske partiene viser seg fram og kan gi ungdommene på skolen mer informasjon.

Del:
Annonse