25. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Panelet med ungdomspolitikere. Her er det Ellen Ramson Høie (AP) som har ordet.

Udramatisk skoledebatt selv om de dro «ljugekortet» på Eiker VGS

VALG 2021: Dagens skoledebatt på Eiker videregående skole ble av det mindre dramatiske slaget i motsetning til høylytt krangling i blant annet Drammen. Men flere at debattantene beskylte hverandre for å ljuge uten at det ga nevneverdig temperatur i debatten.
Annonse

Med én elev som har testet positivt med korona og 45 elever i karantene, ble det ikke helt fullt i den ombygde gymsalen på Eiker VGS under tirsdagens valgdebatt. Samtlige partier som er representert på stortinget i dag, stilte opp med sine ungdomsrepresentanter. Etter debatten var det valgtorg hvor alt fra bananer til kortstokker ble delt ut sammen med valgmateriell i et håp om å kapre flere stemmer.

Men om ungdommene ble mer kloke av debatten og sikre i sin sak, er en helt annen ting. De vi snakket med etterpå, var i hvert fall ikke så sikre i sin sak og ville ha hjelp av valgomatene før de gikk til stemmeurnene.

Annonse

Førstkommende fredag er det skolevalg på Eiker VGS og da får vi en pekepinn på hva ungdommene i Eiker stemmer på selv om skolevalg ikke er fullt ut representativt for det ordinære valget.

Mathilde Magnusson og Alexandra Mutingwa ledet valgdebatten ved Eiker videregående skole. De var spente på oppgaven, men greide seg rimelig bra som debattledere.

Populære ungdomssaker
Elevene ved skolen hadde på forhånd plukket ut tre sentrale temaer som de ville ha bedre svar på fra de unge politikerne. Det var skolepolitikk, innvandring og klima, men debatten kom til å dreie seg om langt mer enn dette. Blant annet ruspolitikken hvor Venstre og Høyre snakket varmt for rusreformen som ikke ble vedtatt i stortinget.

Måten de unge politikerne ordla seg fikk en Senterparti-veteran til å reagere.

– Jeg reagerer sterkt på måten Venstre og Høyre argumenterer her. Det virker som om de vil legalisere narkotika, sa stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen etter debatten.

Grunnen til at SP-veteranen stilte opp for å dele ut valgmateriell på skolen, var ifølge ham selv at det er viktig å høre på ungdommene og hva som rører seg i dette miljøet. Han gikk selv på Eiker VGS, men mye har skjedd siden han gikk ut i 1972.

Per Olaf Lundteigen ville høre hva ungdommene hadde å si under debatten, men reagerte på Høyre og Venstre som han tolket dithen at de ville legalisere narkotikabruk.

Mange temaer
Mens FrPU ville knuse sosialistene i denne debatten, spurte MDG om det gikk bra til salen. Tor Grobstok som representerte partiet svarte selv: Nei det går rett til helvete! Og tenkte selvsagt på miljøet.

Venstre snakket om ruspolitikk og miljø som også opptok Høyre. Rødt snakket om økonomisk fordeling og forskjells-Norge, mens SP snakket om hele Norge. AP mente selvsagt at åtte år med Høyrestyre var mer enn nok og sa at de ikke brydde seg om ungdommene. AP dro også inn abortloven i debatten uten at det ble noe stort tema.

SV ville ha en samtykkelov for å få flere overgripere dømt for voldtekt, mens KrF var mest opptatt av bistand og internasjonal solidaritet.

Valgtorg hvor der ble delt ut alt fra bananer til kortstokker og selvsagt valgmateriell i et håp om å kapre flere stemmer.

I den etterfølgende debatten var de unge politikerne innom de fleste temaene og her sprikte som ventet de politiske standpunktene. Det var også her beskyldninger om løgn om hverandres politikk kom.

Men det kom også fram klar uenighet mellom de tidligere regjeringspartiene KrF og FrP. For mens KrF ville bygge karakterer i skolen i stedet for karaktersetting, mente FrP at flere partier ville innføre en «barnehage» hvor det ikke ble stilt krav til elevene.

Mobbing og psykisk helse ble også et tema i denne debatten sammen med fritt skolevalg for å nevne noe.

Etter debatten fikk alle partiene halvannet minutt til et sluttinnlegg og et usedvanlig lydhørt og «dannet» publikum applauderte for at de stilte opp på skolen deres.

Unge Høyres stand hadde kanskje en ekstra god grunn til å markere seg her ettersom de har startet nytt lokallag i Øvre Eiker.
Per Olaf Lundteigen og Brit-Tove Krekling delte ut materiell sammen med ungdomsrepresentanten deres, Petter Vesterdal.
Her står FrP ungdom side om side med SU og kjemper om oppmerksomheten.
Et lydhørt og «dannet» publikum på Eiker VGS i dag som holdt ut både forsinkelser, innlegg og debatt før de kunne gå til valgtorget for å få mer informasjon.
Del:
Annonse