19. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

6.-klassingene ved Røren skole både gleder og gruer seg til å synge med Kork.

Spente 6.-klassinger før konsertene med KORK 9. og 10. september

6.-klassingene i Øvre Eiker skal snart få en opplevelse de sent vil glemme. De skal om få dager synge fire konserter under Vertavo-festivalen, akkompagnert av selveste kringkastingsorkesteret - KORK.
Annonse

Det er hektisk øving i klasserommene nå én uke før 6.-klassingene skal synge med KORK. Det terpes på klassiske stykker og opera, noe svært få av barna har erfaring med fra før.

– Det er så moro å utfordre barn til noe de ikke har vært borti før. Mange var skeptiske da de fikk høre at de skulle synge opera, men siden erfaringen selvfølgelig mangler er de også velsignet lite forutinntatte, sier Berit Cardas som leder prosjektet.

Annonse

Hun forteller videre at de i begynnelsen bare godtar de at dette er det de skal lære, og så blir det etterhvert en del av dem. Det er kanskje mer et mysterium for foreldrene enn for elevene?

– Å, det er så moro, ropte en av elevene ut midt i timen på Ormåsen skole. Sånne utrop er som en hurtiglader for batteriene mine. Jeg tror mange får sin oppfatning av musikk endret for alltid, sier Berit Cardas.

Vil gi tilbake til hjembygda
Berit Cardas er internasjonalt kjent som fiolinist og kommer selv fra Røren i Øvre Eiker. Hun står hvert år bak Vertavo-festivalen med opera og klassisk musikk. Cardas har tidligere jobbet med å lære barn klassiske stykker og opera gjennom det såkalte Gåsehud-prosjektet, og i år bestemte hun seg for å gi noe tilbake til hjembygda gjennom å innlemme Gåsehud i Vertavo-festivalen i Eiker.

– Jeg vet det er moro for barn å få synge med selveste KORK. Jeg har gjennom snart ett år vært jevnlig rundt på alle skolene her i Øvre Eiker for å øve med 6.-klassingene. Og jeg gleder meg til alle neste uke skal få høre den flotte musikken, og hvor flinke barna har blitt, sier hun.

Åpner festivalen
Årets Vertavo-festival i Øvre Eiker og Drammen foregår fra 9. til 12. september. På det varierte programmet står ulike artister og musikere, bla Sigvart Dagsland og Beate Lech. De to første dagene er derimot viet 10-åringene og KORK i Øvre Eiker som sammen med flere solister, skal holde fire konserter i storsalen på Hokksund ungdomsskole, to torsdag 9. september kl. 18 og 20, og to fredag 10. september kl. 13 og 15. Både musikalsk og språklig har det vært en stor utfordring for skoleelevene.

– Foruten på norsk, synger de på tysk, engelsk, latin, italiensk og russisk. På konsertprogrammet står blant annet Verdi, Mozart, Wagner og Tsjajkovskij. Dette er nytt for dem, men jeg er så stolt av det de får til. Jeg vet at de også gleder seg til å vise det fram, avslutter Cardas.

Del:
Annonse