21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

KORK og det unike koret som har jobbet iherdig det siste året for denne dagen.

KORK og 225 sjetteklassinger ga gåsehudfaktor i Sentrumshallen

Se for deg 225 sjetteklassinger på tribunen i Sentrumshallen sammen med Christiania Mannskor. Nede i salen sitter 220 spente foreldre, foresatte og andre. På den opphøyde scenen sitter selveste KORK – med noen av de beste musikerne Norge har å by på. Det må bare bli gåsehud av slikt.
Annonse

Like etter klokken 18.00 i kveld slo Berit Cardas i gang det hele med taktstokken. Hun var for anledningen dirigent for Kringkastingsorkesteret med det helt spesielle koret på tribunen.

I ett år har hun fartet rundt på skolene i Øvre Eiker for å holde øvelser med alle 6. klassingene. Her er det terpet og øvd og Berit sier at det ikke alltid var like populært da hun dukket opp på skolen.

Annonse

Men med det resultatet som ble vist for et veldig spent publikum i kveld, var de unge koristene enige om at det var verdt alt slitet og terpingen på tekst og sang. For dette her er noe de aldri har sunget før og kanskje aldri kommer til å gjøre igjen.

KORK er som kjent 75 år i år og reiser landet rundt sammen med forskjellige artister. Konsertene har vært vist på TV og flere kommer trolig. Det timelange programmet i kveld kunne gjerne blitt en slik TV-konsert, men TV-teamet uteble her.

Berit Cardas dirigerte både KORK og det 250 personer store koret under konserten i Sentrumshallen i kveld.

Det er nemlig ikke ofte du hører 6. klassinger synge alt fra Händels Hallelujakor, Mozart og Wagner til Tsjajkovskijs mektige 1812-overtyre. Det er heller ikke ofte du hører stjernesopranen Eir Inderhaug på en scene i Hokksund.

Stort apparat
Gåsehud-prosjektet med fire konserter i Sentrumshallen er et kjempeprosjekt der mange deltar. Ikke minst Hokksund Sanitetsforening – som sto for bevertning av orkester og gjester. 85 år gamle Astrid Værnes hadde selv stått og bakt 250 boller som de unge koristene fikk etter konserten i kveld. Men også andre har bidratt på frivillig basis.

Begge konsertene torsdag var tilnærmet utsolgt, og det samme gjelder fredagens konsert kl. 15.00. Men kl. 13.00 er det fortsatt ledige plasser, så har du anledning bør du ta en tur for å få med deg en helt spesiell kulturell opplevelse av høy kvalitet.

Stjernesopranen Eir Inderhaug ga virkelig alt under kveldens konserter – både sangmessig og som skuespiller.

Flere arrangementer
Konsertene med KORK er en del av Vertavo-festivalen, som arrangeres for fjerde gang. Bak det hele står søstrene Berit og Bjørg Cardas. De er oppvokst på Røren i Hokksund og har hele tiden villet gi lokalmiljøet i Eiker-bygdene noe tilbake i form av klassisk kvalitetsmusikk. Vertavo er navnet på strykekvartetten deres og den fyller 37 år i år.

Fredag er det konsert i Folkets Hus i Krokstadelva. Forskjellig for celli er den kalt i programmet og skal vise hva dette instrumentet er godt for.

Elevene bød ikke bare på sang, men også akrobatiske øvelser oppe på tribunen i hallen.

Samme sted lørdag ettermiddag er det Bernt Ola Volungholen som synger alt fra Mozart til revyviser og det som verre er. Med seg har han Norges fremste celloorkester. Lørdag kveld byr festivalen på gallakonsert – også det i Folkets Hus. Her serveres det en solid blanding med artister og musikere i topp klasse.

Søndag kveld er det avslutning med Sigvart Dagsland som har med seg pianisten Torjus Vierli og strykekvartetten Vertavo. Det er en konsert mange ser fram til.

Det var stående applaus etter konserten, men ikke noe ekstranummer som mange hadde håpet på.
Fullsatt sal og solid stemning da KORK og 225 sjetteklassinger inntok hallen.
Del:
Annonse