13. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Mandag avgjøres det hele og partiene driver nå en hektisk innspurt i valgkampen. I Buskerud er det få stemmer som kan avgjøre hvem som får plass på stortinget eller ikke. (Illustrasjon)

FrP mest tilbake i NRKs siste supermåling for Buskerud

VALG 2021: Fremskrittspartiet går mest tilbake i NRKs siste supermåling før valget kommende mandag. De får her en oppslutning på 13,4 prosent, noe som er 3,0 prosent lavere enn ved siste stortingsvalg. Også Høyre taper terreng, mens MDG er den store vinneren med en økning på 2,4 prosentpoeng.
Annonse

Norstat har utført en ny såkalt supermåling for NRK. Her er det intervjuet 600 personer og 510 av dem har oppgitt partireferanse. Målingen er tatt opp i tiden 3. til 8. september. Men som vanlig med slike undersøkelser er det store feilmarginer. Faktisk er feilmarginen så stor at endringene i oppslutningen til de enkelte partiene, kan nulles helt ut.

AP tar mandat fra SP
De siste målingene til Norstat har vist at Senterpartiet hadde store muligheter for å få inn både Per Olaf Lundteigen og Sigrid Simensen Ilsøy fra Hol. Men dagens måling viser at SP mister sitt andremandat til Arbeiderpartiet etter å ha falt hele 6,2 prosentpoeng på denne målingen. Senterpartiet trenger rundt regnet fire prosent høyere oppslutning for å få inn Sigrid S. Ilsøy som andremandat.

Annonse

Det ser dermed ut til at AP kan få inn både Masud Gharahkhani, Lise Christoffersen – begge fra Drammen og Even A. Røed fra Kongsberg.

Også FrP mister ett mandat i forhold til valget i 2017. Som kjent har Buskerud måttet avgi ett mandat til Akershus etter kommunesammenslåingen mellom Røyken, Hurum og Asker. Morten Wold ser da ut til å bli partiets eneste representant fra Buskerud.

Høyre beholder sine to mandater med Trond Helleland på førsteplass og Sandra Bruflot som nummer to.

SV, som har hatt Arne Nævra på stortinget fra Buskerud i inneværende periode, mister sitt mandat fra fylket. Men Kathy Lie fra Lier er nå nærmest til å kapre tredjemandatet fra Arbeiderpartiet. De trenger en oppslutning på nærmere åtte prosent for at det skal skje. I dag har partiet 6,4 prosent av stemmene og har ligget jevnt her på de siste målingene.

Som tidligere sagt er det store feilmarginer i slike spørreundersøkelser og det er få stemmer som skal til for å endre mandatfordelingen fra fylket. Politikerne holder derfor på med valgkampen helt inn til de siste dagene. Men på selve valgdagen – mandag – er det flere partier som velger å ikke drive en aktiv valgkamp selv om dette er lovlig.

Det som ikke er lovlig er aktiv valgagitasjon inne i valglokalene eller tilstøtende rom som velgerne må gå gjennom for å komme til valglokalet. Det er også forbudt med velgerundersøkelser inne i valglokalet eller tilstøtende rom.

Les mer om hva som er lovlig og ikke HER

Les hele undersøkelsen fra Norstat / NRK HER

Partimålingen er gjengitt med tillatelse fra NRK.

Del:
Annonse