23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Leder i Øvre Eiker AP, Lasse Haugen, overrakte Anita Hardangen blomster under valgvaken på Sanden i kveld og takket for innsatsen som valgkampleder.

Jubel da foreløpig valgresultat kom til valgvaken på Sanden

VALG 2021: (Oppdatert kl. 00.35 14.09.21) Om ikke jubelen sto i taket, så jublet et 20-talls medlemmer av Øvre Eiker Arbeiderparti som var samlet til valgvake på Sanden Hotell mandag kveld da resultatet av forhåndsstemmene kom kl. 21.00.
Annonse

Da vi først omtalte valget i kveld hadde valglokalene stengt for en drøy halvannen time side og valgfunksjonærene var nå i full gang med å telle opp stemmene som er avgitt over det ganske land. I Buskerud har de ulike partiene valgvaker, og Øvre Eiker Arbeiderparti var samlet på Sanden Hotell til en tidlig valgvake. Hotellet stenger nemlig førene kl. 22.00 og da må det finners andre alternativer.

Ifølge NRKs prognoser for Buskerud skjer det ikke store endringer i forhold til det som var spådd på forhånd. Den eneste overraskelsen er Kathy Lie fra SV som ser ut til å ha sikret seg et mandat. Det skjer på bekostning av Senterpartiet, hvor Per Olaf Lundteigen ligger an til å bli partiets eneste fra Buskerud på stortinget de neste fire årene.

Annonse

Det som ble tidlig klart, var at Erna Solberg er ferdig som statsminister i Norge etter åtte år. Nå er det opp til Jonas Gahr Støre å danne en ny regjering. For å få flertall for denne i stortinget må han ha med seg Senterpartiet og SV.

Disse er nå inne fra Buskerud:
Masud Gharahkhani – AP
Lise Christoffersen – AP
Even A. Røed – AP
Kathy Lie – SV
Per Olaf Lundteigen – SP
Trond Helleland – H
Sandra Bruflot – H
Morten Wold – FrP

Spesiell valgkamp
Leder av Øvre Eiker Arbeiderparti benyttet anledningen til å takke alle medlemmene for en solid valgkampinnsats.

– Dette har vært en spesiell valgkamp der vi har jobbet det meste digitalt og hvor det var usikkert lenge om vi kunne ha skikkelige stand og møte velgerne våre, sa han.

Han mente det var lagt ned en formidabel innsats og takket valgkampleder Anita Hardangen spesielt. Hun har ledet arbeidet med valgkampen lokalt og vært aktiv med i planleggingen for Buskerud valgkrets.

Hun kunne fortelle om en lang prosess der de først i august fikk klarsignal for å kjøre et valgkampopplegg med egne stands på grunn av koronapandemien.

– Nå skal vi ta oss en uke fri fra politikk før vi begynner planleggingen av valgkampen for neste kommunevalg. Det skal vi nemlig vinne, sa Anita Hardangen.

Nedgang i antall stemmer
132.793 innbyggere i Buskerud har brukt stemmeretten sin. Men det er en nedgang på 4,8 prosentpoeng fra 2017-valget.

Det har derimot vært en solid økning i antall forhåndsstemmer. Hele 62,8 prosent valgte å stemme på forhånd, og det utgjør 83.429 stemmer.

I Øvre Eiker brukte 75,8 prosent stemmeretten sin. Det utgjør 9.085 innbyggere som har gått til urnene i år. Det er likevel en nedgang på 0,7 prosentpoeng i forhold til siste stortingsvalg. Det er 14.080 stemmeberettigede innbyggere i Øvre Eiker.

Av de som stemte, var det hele 68,7 prosent som valgte å stemme på forhånd. Det utgjør hele 6.238 stemmer og har gjort opptellingen i Øvre Eiker enklere ettersom forhåndsstemmene ble talt opp i løpet av helgen.

Opptellingen er ferdig
10 minutter over midnatt viser den endelige opptellingen i Øvre Eiker at det er Senterpartiet som er valgets store vinner også her. De har en økning på hele 6,2 prosentpoeng i forhold til 2017-valget. Arbeiderpartiet går litt tilbake, mens det er Høyre og FrP som er valgets tapere med en tilbakegang på henholdsvis 4,5 og 4,1 prosentpoeng.

De typiske miljøpartiene, Venstre og MDG fikk kun 2,3 og 2,1 prosent av stemmene i Øvre Eiker.

Endelig valgresultat for Øvre Eiker. (Kilde: NRK)
Endelig valgresultat for Drammen kommune. (Kilde: NRK)

Du kan følge valgresultatet for Buskerud og kommunene på NRK – HER

Et 20-talls medlemmer av AP i Øvre Eiker var samlet på Sanden Hotell. Her jubles det da resultatet av forhåndsstemmene kom kl. 21.00. Men de er forsiktig optimister og ingenting er sikkert før alle stemmer er talt opp selv om det ser meget lyst ut for en ny regjering.
Del:
Annonse