1. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Dans og sang er viktige elementer i denne forestillingen på Folkets Hus i Vestfossen.

«Quasimodo – historien i Notre Dame» – fartsfylt, men for få publikummere

Fiskum Barne- og Ungdomsteater har det siste året jobbet med forestillingen om ringeren i Notre Dame – skrevet for scene av Petter Anthon Næss. Onsdag var det premiere, men dessverre har ikke stykket fått den publikumsoppslutningen det fortjener.
Annonse

– Kom og se dette stykket – enten dere tar med ungene eller ikke. Det er aktuelt den dag i dag og her får du et skikkelig avbrekk i hverdagen – et med mening og innhold, sier leder for teatergruppe, Tone Svenskerud.

Med to forestillinger igjen, håper hun at folk stiller opp, for det har vært et tøft korona-år for Fiskum Barne- og Ungdomsteater som så mange andre teaterlag rundt om i landet.

Annonse

Like aktuell i dag
Handlingen er lagt til Paris på 1400-tallet. Fire sigøynere prøver å komme usett inn i Paris, men blir stoppet av Dommer Frollo. Den ene sigøyneren har et barn med seg som vaktene vil ta fra henne, og derfor bestemmer hun seg for å prøve å flykte unna til fots.

Frollo forfølger henne på hest. Utenfor Notre Dame tar han henne igjen og prøver å ta babyen fra henne. Hun ender opp med å falle og slå hodet mot steintrappa foran Notre Dame.

Petter Anthon Næss har skrevet stykket for scenen og er kapellmester og instruktør.

Frollo finner ut at barnet er misdannet og bestemmer seg for å hive det i brønnen, men han blir i siste øyeblikk stoppet av erkediakonen. Han forlanger at Frollo tar seg av barnet som sitt eget. Frollo går med på dette, men krever at barnet bli boende i kirken der ingen kan se ham.

Barnet vokser opp i kirken under navnet Quasimodo. Her deler han tilværelse med tre steinfigurer. Lengselsfullt stirrer han og de tre kompisene ned på torget der årets fest for gjøglere, narrer og vanlige folk pågår for fullt.

Quasimodo vil så gjerne være med. Derfor trosser han Frollos forbud mot å forlate klokketårnet. Der ute møter han den vakre sigøynersken Esmeralda og hennes livlige geit. Sammen dras de inn i et halsbrekkende eventyr fylt av spenning og overraskelser.

Stykket som vises i Folkets Hus i Vestfossen handler altså om minoriteter, om forskjeller og om kjærlighet på tvers av vedtatte normer. Med andre ord – problemstillinger som er like aktuelle den dag i dag.

Har jobbet steinhardt
Ifølge Tone Svenskerud, har Petter Anthon Næss kjørt de 19 unge skuespillerne tøft for å få det beste ut av dem. Men ingen har gitt seg underveis, og tilbakemeldingene etter andre forestilling er at dette er skikkelig gøy, men litt slitsomt. Nå gjenstår to forestillinger hvor ungdommene har tenkt å gi alt, selv om de synes det hadde vært gøy med fulle saler.

Det er også et stort apparat med foreldre og andre som har stått på for å få dette stykket ferdig. Det skulle egentlig vært spilt i mai i år, men måtte avlyses som så mye annet på grunn av koronaepidemien.

Riggen – eller kulissene i Folkets Hus er det største som gruppen har laget og det er blitt en skikkelig intimscene her hvor publikum kommer tett på skuespillerne og delvis er med i stykket.

Sliter økonomisk
Som de fleste kulturinstitusjoner og teaterlag, er kassa til Fiskum Barne- og Ungdomsteater ikke akkurat overfylt om dagen. De sliter derfor med å betale leien på lokalene i Arena Vestfossen, hvor teatermiljøet i Øvre Eiker har tilhold med verksted og lager for kulisser og kostymer.

– Vi har over 1.000 kostymer registrert i vår database og vet ikke hvor vi skal gjøre av disse og alt utstyret om vi ikke får økonomi til å leie her, sier Tone.

Live musikk og ingen opptak
Petter Anthon Næss er mest kjent som musiker, dirigent og arrangør, men har altså skrevet om stykket for scenen i denne forestillingen. Det er dermed blitt mye sang og dans kombinert med skikkelig live musikk. Og det er ikke gammel musikk du får høre her. Nyere sanger er skrevet om tilpasset stykket – ofte med et humoristisk tilsnitt.

Alle skuespillerne har «mygger» som gjør at du hører stemmene godt – på godt og vondt. For det er ikke lett å være skuespiller og synge klokkerent samtidig. Og sceneskifter og kostymer byttes i et heseblesende tempo i denne oppsetningen.

Her ser du en rekke bilder fra forestillingen. Og husk: Det er mange billetter ledig så ta med barn og barnebarn på en viktig og underholdende forestilling.

Del: