23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fire metoder for å kjøpe kryptovaluta

ANNONSØRINNHOLD: Planlegger du å investere i kryptovaluta? Les mer om fire måter du kan kjøpe aktivumet: Børshandel, derivater, aksjer og CFD.

Det er mulig å kjøpe kryptovaluta både direkte og indirekte. Du kan også investere i kryptovaluta via aksjemarkedet, enda det krever en litt spesiell fremgangsmåte. Her går vi gjennom hver metode som er tilgjengelig.

1. Kjøp kryptovaluta direkte på børsen
Dette er den vanligste metoden folk velger i Norge. Her går du inn på en kryptovalutabørs, som gjør det mulig å kjøpe eller selge kryptovaluta til ønsket pris. Fordelen med å handle kryptovaluta på denne måten er at du fritt kan ta ut midlene når du selv ønsker det.

Vil du lagre kryptovalutaen på din egen lommebok? Da er det best å handle på en kryptovalutabørs.

2. Hvordan kjøpe kryptovaluta indirekte med derivater
Det er også mulig å kjøpe kryptovaluta indirekte gjennom å handle i derivater. Det er gjerne futures kontrakter, som i noen tilfeller kan være såkalt «perpetual».

Her er det også mulig å handle på margin, enda det kan være veldig risikabelt. Det lønner seg ikke å investere i kryptovaluta på denne måten med mindre du er godt kjent med hvordan kontraktene fungerer.

Her investerer du også indirekte fordi det ikke er noen kjøp eller salg involvert. Derimot kjøper du retten til å selge eller kjøpe kryptovaluta på et gitt tidspunkt i fremtiden. Besøk ITavisen for å se en guide til hvordan du kan investere i kryptovaluta på denne måten.

PS: Hvis prisene beveger seg i din favør vil du se at kontraktene også øker i verdi. Det motsatte gjelder hvis prisen beveger seg i den andre retningen.

Å tape penger på kryptovaluta er enkelt, noe denne personen fikk erfare. Investeringen i kryptovaluta falt i verdi fra 580.000 til 45.000 kroner på kort tid.

3. Spekuler i kryptovaluta gjennom aksjemarkedet
Er du ikke komfortabel med å kjøpe kryptovaluta gjennom børser i Norge eller utlandet? Da kan du oppnå indirekte eksponering gjennom aksjemarkedet.

Eksempel: En av verdens største kryptobørser er det amerikanske selskapet Coinbase. De ble notert på børsen i år under tickeren COIN. Verdien på selskapet følger i stor grad utviklingen i kryptovaluta. Hvis omsetningen i markedet øker vil det også føre til større inntekter for selskapet, som igjen hjelper aksjekursen.

Denne metoden er muligens den mest risikable. Her kreves det grundig research på forhånd og at du virkelig setter deg inn i hvordan produktet fungerer.

Velger du å investere i kryptovaluta via aksjer kan det gjøres på to måter. Du kan enten gå short eller long. Med long satser du på at kryptoselskapets aksjeverdi vil stige, mens short spekulerer i en prisnedgang.

Short er langt mer risikabelt fordi prisene i prinsippet kan stige ubegrenset. Når du shorter kryptovaluta-aksjer vil du låne aksjene før de selges. Deretter er målet å kjøpe de tilbake på et senere tidspunkt billigere. Men hvis prisen stiger raskt er det risiko for å få en såkalt margin call.

4. CFD-kontrakt
En siste mulighet er å benytte seg av et produkt kalt en CFD-kontrakt. Det er et finansielt instrument som følger prisene til én eller flere kryptovalutaer til enhver tid. CFD handel i kryptovaluta er ikke særlig populært i Norge – på grunn av de høye kostnadene som kreves for å vedlikeholde posisjoner over tid.

CFD-kontrakter er det som kalles for syntetiske instrumenter, noe som betyr at du ikke eier selve aktivumet.

Trading gjennom en CFD vil gi deg samme eksponering mot markedet som et vanlig kjøp. Ulempen her er at det koster et daglig gebyr å holde på kontrakten. Dette gebyret stiger desto lenger du holder på kontrakten uten å innløse den. Til gjengjeld er det ingen risiko for at noen stjeler en CFD.

Hold kostnadene under kontroll
Et viktig aspekt ved kryptovalutahandel er alle de gebyrene som ilegges av ulike selgere. Kjøper du krypto på børsen vil du fort betale opptil 0,5 prosent av beløpet i gebyrer, noe som også ilegges selgeren.

Daytrading med kryptovaluta kan derfor koste store beløp på kort tid. 0,5 prosent av beløpet høres kanskje ikke mye ut, men du skal ikke handle mer enn 10 ganger før du taper fem prosent av innskutt kapital.

Andre gebyrer er det som markedsplassene krever hver gang du tar ut kryptovalutaen til en annen adresse. De velger som regel å kombinere flere uttak i samme «batch», hvorpå de krever et fast gebyr av alle som tar ut kryptovaluta.

Denne artikkelen er bestilt av Fennecs Media LLC i Branden, SD.

Del: