21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Karin Destainville Dammen og Trond Romstad underholdt under gårsdagens Piaf-kveld på biblioteket i Mjøndalen.

Folkeakademiet Nedre Eiker sliter etter politisk stopp av inngangspenger

I alle år har Folkeakademiet i Nedre Eiker tatt en mindre sum i inngangspenger på sine arrangementer, men etter at kommen ble en del av Drammen, ble det slutt. Nå tærer de frivillige i foreningen på kapitalen for å holde hjulene i gang.
Annonse

Onsdag kveld var det fransk aften med sanger av Edith Piaf på biblioteket i Mjøndalen. Karin Destainville Dammen og Trond Romstad underholdt for et 100-talls gjester mens mange av dem koste seg med et glass fransk rødvin eller to.

Arrangementet var helt gratis selv om dette var utenfor bibliotekets åpningstid og at publikummet her var av det godt voksne slaget som med all sannsynlighet hadde hatt råd til å betale for seg i døra. Men det får Folkeakademiet i Nedre Eiker altså ikke lov til.

Annonse

Alt skal være gratis
Prinsippet for biblioteket er at alt skal være gratis. Det gjelder så vel barneforestillinger som festkvelder for godt voksne slik den de hadde onsdag. At barneforestillinger er gratis, har ikke ledelsen i foreningen noen vanskeligheter med å forstå – verre er det med arrangementer på kvelden – noe de har holdt på med siden 60-tallet.

– Vi sliter litt og må tære på kapitalen vår og vi bruker mye tid på å søke om penger til alt mulig, sier leder av Folkeakademiet Nedre Eiker, Anne Gjesmoe.

Hun forteller at de er helt prisgitt politikerne i kommunen og deres vilje til å bevilge penger til kulturtiltakene.

Anne Gjesmoe synes linja som politikerne i kommunen har lagt seg på er merkelig. – Et voksent publikum kan betale for seg og dermed få et bedre tilbud, sier hun.

Denne høsten har foreningen arrangert foredrag med Thomas Hylland Eriksen. Har hatt trylleshow med Chriss Chrissell, foredrag med Ali Mohammed og nå sist viste Skromlehjulet figurteater stykket «Evergreen».

Onsdag kveld var det altså fransk aften med Piaf-sanger og trekkspill og onsdag 10. november er det bokbad med Maja Lunde og Bjørn Olav Nordahl. Årets siste arrangement er Julejazz med Norsk Linie, men de er langt fra gratis og arrangementet er derfor lagt til Mjøndalen kirke.

– Heller ikke Maja Lunde er gratis å få hit til en forfatterkveld og derfor må vi grave litt ekstra i «lommeboka» for å få dette til, sier Anne Gjesmoe.

Et godt voksent publikum koste seg med franske viser og fransk rødvin i glasset.

Gir seg ikke
Men Folkeakademiet i Nedre Eiker har ikke tenkt å legge inn årene helt ennå selv om økonomien setter en del begrensninger. De er allerede nå i gang med å planlegge neste vårs program.

Målsettingen er som ellers at det skal bli et program som favner både unge og gamle og som har et bredt spekter av temaer og hendelser. Onsdagens Piaf-kveld var det tredje arrangementet etter gjenåpningen av kulturlivet. Nå håper de driftige damene i foreningen at de slipper flere koronarestriksjoner og at de kan få til en mer normal drift framover med minst ett til to arrangementer hver måned.

Vil gjerne ha flere medlemmer
Anne Gjesmoe sa under sin velkomsthilsen før konserten begynte i går kveld at de gjerne vil ha flere medlemmer til å drifte foreningen. Pr. i dag er det ca. 100 medlemmer – de aller fleste kvinner. Med to mannlige medlemmer i valgkomiteen, håper hun at det bildet kan snu og at de får flere menn med seg.

Som takk for innsatsen får medlemmene tilbud om en teatertur til Oslo én gang i året. Det er en tradisjon som det settes stor pris på.

Biblioteket i Mjøndalen egner seg godt til intime konserter og onsdag kveld var nær 100 samlet til Piaf-aften.
Del:
Annonse