2. juni 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater setter opp Shrek Jr. sammen med The Local Vocals i Mjøndalen Samfunnshus fra 20. november. De byr på kvalitet i alle ledd og pleier å ha fulle forestillinger. (Foto fra øvelser: Privat)

Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater: Ønsker velkommen til Shrek Jr.

Etter en ganske annerledes oppkjøringsperiode er det en forventningsfull og glad gjeng med unge skuespillere og sangere i Nedre Eiker Barne- og Ungdomsteater (NEBUT) og the Local Vocals som ønsker velkommen til forestilling i Mjøndalen Samfunnshus.
Annonse

Når sant skal sies har interessen for å drive med teater sunket gjennom koronaperioden. Både blant de unge skuespillerne og de mange ildsjelene som står bak et foreldredrevet teater som NEBUT. Men i NEBUT ser de nå tydelig at interessen igjen er stigende, og alt er i god rute fram mot premieren 20. november.

Totalt er det med 61 skuespillere fra Ungdomsgruppa og Teaterskolen i NEBUT, og fra koret the Local Vocals. Det har blitt noe frafall både i NEBUT og koret gjennom de siste to årene, og derfor er det godt å ha noen unge veteraner i bakhånd som har sagt seg villige til å være med på denne storslåtte forestillingen om Shrek.

Annonse

Selv om mye var klart våren 2020, da forestillingen opprinnelig skulle settes opp, har det vært mye hard jobbing siden skolestart for å klare å sette opp en så stor forestilling i november.

Skuespillere og instruktører har gjort en fabelaktig innsats og det meste sitter veldig bra allerede nå. De frivillige foreldrene har også bitt tenna sammen og stått på for å dra dette i land.

Det viktigste nå er at alle holder seg friske, og det er stort fokus på smittevern under øvelsene. Det vil det også bli under forestillingene.

– Vi skulle vel alle gjerne vært foruten det høye smittetrykket vi ser nå. På dette stadiet er det bare å krysse fingrene for at alt går bra. Nå er det ingen vei tilbake. Samfunnshuset er totalt ombygd innvendig med en scene mer storslagen enn NEBUT noen gang tidligere har presentert. Budsjettet er sprengt, men takket være gode støtteordninger fra myndighetene og ikke minst fantastiske sponsorer og støttespillere i lokalmiljøet skal det gå bra også økonomisk, sier Berit M. Pedersen i teatergruppa.

NEBUT og the Local Vocals håper på fulle hus. Det er fortsatt billetter igjen til alle forestillingene. Premieren er som nevnt 20. november og det skal spilles til sammen 10 forestillinger i Mjøndalen Samfunnshus.

«Det var en gang…»
Det var en gang en vakker prinsesse, som var blitt forhekset. Hun kunne bare reddes av kjærlighetens første kyss. Hun satt innelåst i et tårn på et slott som ble bevoktet av en forferdelig ildsprutende drage.

Mange tapre riddere hadde forsøkt å befri henne fra fangenskapet, men ingen hadde lykkes. Der satt hun, i dragens borg, lengst oppe i det høyeste tårnet og ventet på sin elskede og kjærlighetens første kyss. Det kysset kunne bryte den forferdelige forbannelsen, og befri prinsessen.

Slik starter dette eventyret, som så mange andre eventyr. Men, eventyret om Shrek er ikke helt som andre eventyr. Alle har vi hørt om den fagre prinsessa som venter på å bli redda av den modige prinsen. Men har prinsen noen gang vært ett stort og grønt troll?

Shrek er et grønt troll som lever lykkelig i en sump langt inne i skogen. Men det hele får en brå slutt når den onde Lord Farquuad en dag bestemmer seg for å flytte alle eventyrfigurer til sumpen, da de ikke passer inn i hans perfekte kongerike.

For at Shrek skal få tilbake sumpen sin, må han redde den vakre Prinsesse Fiona og bringe henne til Farquuad slik at han kan gifte seg med henne, og bli konge. Sammen med et snakkende og plagsomt esel drar Shrek av gårde for å befri prinsessen, men det blir en tøff jobb, og det viser seg at prinsessen ikke er helt slik vi skulle tro ved første øyekast.

«Esel, hør her. Troll er som løk, vi består av flere lag…»
Budskapet i stykket er det verdt å legge merke til, fordi det faktisk handler om fremmedfrykt og fordommer. Stykket handler om at vi skal respektere andre og ikke dømme de bare etter utseende.

Hvordan maktpersoner kan tillate seg å mobbe andre og fremstille seg mer verdifulle og betydningsfulle enn andre, blir alvorliggjort på en genial og humoristisk måte gjennom Lord Farquuad. At han omtaler alle de andre eventyrfigurene som «vanskapte grønnsaker og freaks, som forgifter hans perfekte kongerike» da han er en artig eventyrfigur selv, er genialt morsomt.

Basert på den Oscar-vinnende animasjonsfilmen fra DreamWorks er Shrek The Musical et prisbelønt eventyr med nyskrevne sanger fra Jeanine Tesori og tekst av David Lindsay-Abaire.

I musikalen får du se alle de kjente eventyrfigurene du kjenner fra filmen. Trollet Shrek blir, sammen med det evig irriterende eselet, tvunget til å redde prinsessen Fiona fra et tårn, voktet av en drage og både vennskap og kjærlighet oppstår, og atter en gang finner vi ut at den virkelige skjønnheten kommer innenifra.

«Shrek, jeg forstår ikke… Jeg skulle jo bli vakker!»
«Men Fiona, du er jo vakker»

Del: