17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

JUBILANTENE: Jernbanens Musikkorps Drammen fylte 100 år i sommer, og med stadig flere yngre krefter i rekkene slår de kommende helg til med jubileumskonsert i Drammens Teater.

Jernbanens Musikkorps Drammen: For full musikk i 100 år

Jernbanens Musikkorps Drammen, som nå fyller 100 år, går mot strømmen og rekrutterer stadig flere yngre medlemmer. Og kommende helg slår den spreke 100-åringen like godt til med en gedigen jubileumskonsert i Drammens Teater.
Annonse

Korpset er det nest eldste jernbanekorpset i Norge, og opprinnelsen til årets jubilant var «Verkstedarbeiderforenings Musikkor» der opptaksprøven i sin tid, nærmere bestemt sommeren 1921, bestod av plystring. 100 år senere går det fortsatt så det plystrer og musikaliteten lever videre gjennom arvtakeren Jernbanens Musikkorps Drammen.

Drammenskorpset får blant andre med seg den kjente solisten Georg Reiss under det som blir en storband- og korpskonsert. Reiss, som er en av landets fremste jazzklarinettister, har blant annet spilt i Operaorkesteret, Kringkastingsorkesteret og Oslo Filharmoniske Orkester samt vært medlem av jazzband som Magnolia Jazzband, Ophelia Orchestra og Georg Reiss Kvartett.

Annonse

Jubileumskonsert i teateret
– Det er ikke alle forunt å passere 100 år, og etter nesten to år med nedstenging er det svært gledelig å nå kunne ønske velkommen til jubileumskonsert i teateret. Dette er kvelden du ikke kan gå glipp av om du er glad i storband og korps, påpeker leder av korpset; Pål Thorkildsen.

JMK Drammen, som i dag dirigeres av Knut Elias Barstad, har hatt 12 forskjellige dirigenter i løpet av de 100 årene.

– Flere av disse er til stede under konserten der vi spiller smakebiter fra de ulike dirigentene korpset har hatt, opplyser Thorkilden, som for øvrig er svært glad for at de nå har greid å bremse «forgubbingen» i korpset som i dag teller hele 40 medlemmer.

Bra rekruttering
– Vi har, som de aller fleste korps, hatt noen år med økende gjennomsnittsalder, men den har sunket betraktelig det siste årene grunnet bra tilvekst gjennom et tett samarbeid med Danvik skolekorps som har bidratt til at vi fått flere unge, lovende musikere med på laget. I tillegg har flere andre unge musikanter funnet frem instrumentet igjen. Det gir håp også for de neste 100 årene, smiler korpssjefen.

Det var verkstedarbeiderne ved Sundland jernbaneverksted som i sin tid tok initiativ til dannelsen av et musikkorps bestående av jernbanearbeidere. På grunn av sin tilknytning til verkstedet fikk korpset, eller koret som det da het, navnet «Vestbanens Verkstedarbeiderforenings Musikkor».

Plystrende historie
Korpsets første dirigent var østerrikske Andreas Bonifert. Han kom til Drammen som flyktning etter først verdenskrig, var militærmusiker, spilte valthorn og trompet. Og Boniferts utvelgelse av nye medlemmene til korpset ble gjort på en litt utradisjonell måte, nemlig etter deres plystreferdighet.

Første øvelsesdag var 1. september 1921, og 1. mai året etter deltok korpset med 14 mann og dirigent i borgertoget. Korpsets navneskifte til Jernbanens Musikkorps Drammen kom i 1950.


HISTORISK: Opprinnelsen til Jernbanens Musikkorps Drammen; «Vestbanens Verkstedarbeiderforenings Musikkor», under øvelse i idylliske omgivelser.
Del:
Annonse