20. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol innførte i dag strengere restriksjoner. (Foto: Esten Borgos, Borgos Foto AS)

Innfører tiltak for å forsinke spredningen av omikronvarianten i Norge

For å bremse spredningen av den nye omikronvarianten når den kommer til landet, innføres det nå en rekke tiltak. Samtidig kommer kommuneoverlege i Øvre Eiker, Anne Aune med nye lokale råd.
Annonse

I forbindelse med økte smittetall i regionen, gir kommuneoverlegen i Øvre Eiker, Anne Aune, følgende anbefalinger til kommunens innbyggere:

– Ta koronavaksinen – og ta imot tilbud om oppfriskningsdose når du får det, slik at du har god beskyttelse mot korona.

Annonse

– Vær hjemme når du er syk.

– Test deg hvis du har forkjølelsessymptomer.

– Hold avstand til andre der det er mulig i det offentlige rom, gjerne en meter.

– Bruk munnbind hvis det ikke er mulig å holde avstand innendørs, for eksempel i kollektivtrafikken, på kjøpesenter og i butikker.

– Vurder bruk av hjemmekontor når det er mulig.

Nye tiltak fra regjeringen
– Det er sannsynlig at den nye omikronvarianten er mer smittsom enn deltavarianten. Erfaringen fra koronapandemien så langt er at virusvarianter med økt smittsomhet vil spre seg til alle land, inkludert til Norge. For å begrense og forsinke spredningen her i landet innfører vi derfor en rekke offensive tiltak, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

De nye tiltakene er:
• Isolasjonstiden forlenges til 7 dager for de som tester positivt og som det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron.

• Det pålegges smittekarantene i 10 dager for hustandsmedlemmer og tilsvarende nære personer det er grunn til å tro er smittet med varianten omikron. Disse har krav om PCR-test så snart som mulig og dag 7 før avslutning av karantene.

• Det innføres testplikt for øvrige nærkontakter. De skal testes med PCR-test så snart som mulig og mellom dag 3 og 7 etter nærkontakten og skal om mulig unngå nærkontakt med andre personer frem til første test er negativ.

• Alle tiltakene gjelder uansett vaksinasjonsstatus.

• Pliktene opphører dersom det senere bekreftes at smitten ikke skyldes virusvarianten omikron.

Dette kommer i tillegg til innreisetiltakene regjeringen innførte natt til lørdag.

– Den nye virusvarianten understreker behovet for et høyt tempo i vaksineringen med første og andre dose til alle som ikke har fått dem, og oppfriskningsdose til dem som skal ha den. Vaksinearbeidet må prioriteres, sier Kjerkol.

Det kom i dag klare anbefalinger fra kommuneoverlege Anne Aune i Øvre Eiker.
Del:
Annonse