19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

1. desember er røykvarslerens dag. Da bør du skifte batteri og sjekke at den virker som den skal. Hvis ikke bør du bytte den ut – gjerne med seriekoblende røykvarslere. (Foto: DRBV)

Røykvarslerens dag: På tide å bytte ut røykvarslerne dine?

Røykvarslere bør byttes ut etter 8-10 år. Har du sjekket hvor gamle dine røykvarslere er? Test røykvarslerne og bytt batteri på Røykvarslerdagen 1. desember er oppfordringen fra blant andre Drammensregionens Brannvesen (DRBV).
Annonse

Elektronikken i røykvarslere forringes over tid. I tillegg kan evnen til å detektere røyk bli redusert som følge av at støv og smuss samler seg opp i løpet av årene.

– Røykvarslere bør normalt byttes ut etter at du har brukt dem i 8-10 år. Du bør derfor sjekke hvor gamle røykvarslerne dine er og vurdere om det er på tide å bytte dem ut. Produksjonsdatoen finner du på baksiden av røykvarsleren, forteller Kristin Grydeland, informasjonskonsulent i Drammensregionens brannvesen.

Annonse

Røykvarslere er EE-avfall
Når du har byttet ut røykvarsler eller skiftet batteri, må du trykke på røykvarslerens testknapp, slik at du vet at den virker. Røykvarslere er EE-avfall som ikke skal kastes i søpla. Gamle røykvarslere kan leveres gratis til forhandlere eller til din lokale gjenvinningsstasjon.

I følge en undersøkelse fra Prognosesenteret finnes det i gjennomsnitt 3,5 røykvarslere per bolig og 2,5 røykvarslere per fritidsbolig. Til sammen er det cirka 10 millioner røykvarslere i norske hjem.

Koble røykvarslerne sammen
Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg og du må ha minst én varsler i hver etasje. Alarmen skal kunne høres tydelig på oppholdsrom og soverom, også når døren mellom rommene er lukket.

Røykvarslere bør testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid. Det er også en fordel å støvsuge dem jevnlig. Det øker varslerens levetid.

– Du bør koble røykvarslerne sammen, slik at alle varslerne piper samtidig ved brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å komme deg ut, for eksempel hvis en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, sier Grydeland.

Ta med barna
Mange tenker at branner ikke kan skje i eget hjem, men det kan brenne hjemme hos alle. Du må være din egen brannsjef og forebygge branner gjennom brannvern og opplæring.

– En fin aktivitet i desember kan være å ta med hele familien på leting etter gode rømningsveier, sjekke røykvarslere og kontrollere brannslukkeren, sier Grydeland.

Røykvarslerdagen 1. desember settes det ekstra fokus på hjemmets lille livredder. Dagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, det lokale eltilsyn, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, Norsk brannvernforening og Gjensidige.

Riktig plassering av røykvarsleren:
– Røykvarslere skal monteres på høyeste punkt i taket og minst en halv meter fra veggen. Dersom du har skråtak bør den plasseres en knapp meter ned fra det høyeste punktet.

– Ha minst en røykvarsler i hver etasje.

– Dersom du ikke hører den godt når dørene til oppholds- og soverommene er lukket, trenger du flere røykvarslere.
– I boliger med flere etasjer bør du plassere røykvarslere i nærheten av trappene, slik at lyden fra alarmen bærer lettere gjennom etasjene.

Del:
Annonse