21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Svineribbe er den klart største retten på juleaften etterfulgt av pinnekjøtt. (Foto: Matprat)

Ribbe er den klare favoritten i Viken – Svigermor bestemmer ikke

Ribbe er den soleklare julefavoritten for de aller fleste i Viken i år. Og gamle tradisjoner er det aller viktigste for valg av julemeny. Svigermor bestemmer ikke menyen.
Annonse

Som i resten av Norge, er svineribba favoritten på julaften også for de som bor i Viken. 57 prosent sier de skal spise ribbe til middag på julaften, etterfulgt av pinnekjøtt med 20 prosent. På tredjeplass finner vi kalkunen, som spises av 8 prosent. Det viser MatPrats ferske juleundersøkelse utført av YouGov.

Topp 5 på middagsbordet i Viken denne julaften: 
1. Svineribbe: 57 prosent2. Pinnekjøtt: 20 prosent3. Kalkun: 8 prosent4. Skinkestek: 7 prosent5. Risgrøt: 6 prosent

Annonse

Hva bestemmer julemenyen? 
For de fleste er det flere faktorer som avgjør hva som står på julemenyen. Og for innbyggerne i Viken er gamle tradisjoner det aller viktige.  

– Det er mye nostalgi og julestemning i gamle tradisjoner, så det er ikke overraskende at så mange velger seg de samme rettene som de selv er vokst opp med. Men selv om mange har med seg familietradisjoner hjemmefra, er det også mange som ønsker å starte sine egne tradisjoner, og velger det de selv liker best, sier MatPrat-kokk Cecilie Maske.  

Mange tar også hensyn til partner og foreldre når de bestemmer julemenyen. 

- Med flere generasjoner og nye familiemedlemmer samlet rundt bordet, blir det ofte ulike ønsker for hva som skal stå på menyen. Mange løser det ved å servere både to og tre ulike retter på julaften, eller ved å spre tradisjonsrettene utover i jula. Det beste skal på bordet, og alle skal bli fornøyde, sier Maske. 

Dette bestemmer hva som spises på julaften i Viken:
1. Tradisjon fra tidligere: 36 prosent2. Jeg bestemmer: 27 prosent3. Tradisjon vi har startet selv: 18 prosent4. Partneren min: 14 prosent5. Foreldrene mine: 13 prosent

Svigermor får ikke bestemme 
Noen tror kanskje at svigermor har mye hun skulle ha sagt om hva som skal stå på menyen på julaften, men det stemmer ikke, ifølge undersøkelsen:   

– Det er bare tre prosent av de som bor i Viken som sier de lar svigerforeldrene bestemme menyen, så det ser ut til at andre ting veier tyngre, smiler Maske.  

20 prosent av befolkningen i Viken spiser pinnekjøtt juleaften.
Del:
Annonse