16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Å kjøpe bolig er trolig den største investeringen du gjør i livet som privatperson. Da gjelder det å få gode råd om hva som lønner seg for deg. (Illustrasjon)

Gode råd når det gjelder boliglån fra Sparebanken Øst

ANNONSØRINNHOLD: Skal du kjøpe deg en bolig må du mest sannsynlig låne penger i banken. Du kan ikke låne hele kjøpesummen, du må også ha spart opp penger eller ha en bolig du skal selge for finansiere kjøpet.

Hvor mye du kan låne til bolig er avhengig av hva du tjener, hva du har av utgifter, hvor mye gjeld du har og om du er flink til å betale regningene dine. I tillegg kommer hvor mye sikkerhet du kan stille. Finn ut hvor mye du kan låne i forhold til boligverdi og egenkapital ved å prøve en lånekalkulator. Husk bare på at du må ha penger til utgifter til dokumentavgift og gebyrer, og at renten som vises er veiledende.

Boliglån for unge
Vi forstår at det kan være vanskelig for de som er unge å komme seg inn på eiendomsmarkedet. Du er gjerne i en av dine første jobber slik at du ikke tjener så mye, og du har kanskje ikke spart opp så mye i egenkapital. Derfor har vi både lån og sparing som er tilpasset unge mennesker. Med ung mener vi, de i alderen 18 til 34 år.

Den aller beste spareformen for deg som er ung og betaler skatt på inntekt, er Boligsparing for Unge – BSU. Denne spareformen gir deg bankens beste rente i tillegg til at du får skattefradrag. Sparebeløpet må brukes til boligformål. Det at du har spart i BSU eller har en annen form for jevnlig sparing, blir sett på som et pluss når du skal låne, det viser nemlig at du har betjeningsvilje.

Lånet som er tilpasset unge boligkjøpere kalles i mange banker for BLU – Boliglån for Unge. Denne låneformen gir deg mulighet til å låne inntil 85 prosent av boligens verdi, til en gunstig rente og med hele 30 års nedbetalingstid. Har du så mye som 60 prosent sikkerhet i boligen, kan du også få avdragsfrihet i en periode.

Skal du kjøpe deg en energieffektiv bolig finnes det muligheter for Grønt boliglån. Vi ønsker å stimulere til bærekraft og dette lånet, som har gunstig rente, kan tilbys til de som har fokus på miljøvennlige boliger.

Hvilken boligtype passer din økonomi?
I boligannonsene vil du se at det finnes forskjellige typer boliger, som for eksempel borettslag, sameie eller selveier. Boligpris og månedlige kostnader vil variere basert på eierformen. Det er derfor greit å vite litt om de forskjellige boligtypene slik at du ikke får deg en overraskelse i kjøpsprosessen, og kan lete etter den boligtypen som er riktig for dine økonomiske muligheter.

Artikkelen er bestilt av Sparebanken Øst.

Del: