28. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Refinansiering av boliglånet eller samle flere lån til ett gir deg større økonomisk handlefrihet. (Illustrasjon)

Slik refinansierer du boliglånet ditt

ANNONSFØRINNHOLD: Refinansiering av boliglån kan gjøre deg i stand til å få gjort den oppussingen du har drømt om lenge. Når du har bodd i en bolig over noen år vil du sannsynligvis ha nedbetalt deler av boliglånet i form avdrag.

Det betyr at lånet i forhold til markedsverdien på boligen din har sunket og du kan ta opp et større lån med sikkerhet i boligen, så lenge lånet er innenfor 85 prosent av boligens markedsverdi.

Har du flere dyre smålån, kan du forsøke å samle alle lånene med sikkerhet i boligen, og dermed få mulighet til å senke de månedlige lånekostnadene dine. Et lån med sikkerhet i bolig gir en langt lavere rente enn et vanlig forbrukslån.

Fordeler ved å refinansiere boliglån
Hvis du samler alle lånene dine og har nok sikkerhet i boligen din kan du få en lavere rente på boliglånet. Vanlig nedbetalingstid for boliglån er 25-30 år, det er mye lenger enn et forbrukslån. Lengre nedbetalingstid vil kunne gjøre de månedlige kostnadene dine mindre.

Med ett samlet boliglån vil det også bli færre gebyrer og andre kostnader å betale hver måned.

Du vil få bedre oversikt over økonomien din når du kun har ett lån å betale på. Den ene nedbetalingsplanen du nå har å forholde deg til gjør at du enklere kan lage deg et budsjett. Når budsjettet er laget ser du hva du har til overs hver måned. Det er alltid lurt å spare, enten det er til pensjon, større bolig, reise eller andre ting du ønsker deg. Legg inn sparing i budsjettet ditt og du vil kunne oppnå drømmene dine raskere.

Refinansier boliglånet og få råd til oppussing
Ønsker du å gjøre en større oppussing i boligen din, men ser ikke rom for det i månedsbudsjettet? Da kan du søke om å refinansiere boliglånet og få muligheten til å sette i gang med å pusse opp raskere.

Du kan låne penger med sikkerhet i boligen så sant boliglånet er innenfor 85 prosent av verdien på boligen din. Du får mest igjen for å refinansiere boliglån til oppussing dersom kostnadene for å pusse opp er omfattende.

Boliglånet som passer deg
Den økonomiske situasjonen vår påvirkes av livssituasjonen og vil forandre seg med årene. Da du tok opp boliglån første gang var du kanskje single og i din første jobb. Har livet ditt forandret seg kan det være smart å sjekke ut hvilke muligheter du har for å få råd til oppussing der du bor eller til å flytte på deg. Vil du ha mer penger til reise og opplevelser kan kanskje det å flytte på seg gjøre drømmene til virkelighet.

Med vår boliglånskalkulator kan du leke deg litt med boligverdi, lånebehov og egenkapital. Og i nedbetalingsplanen ser du hvor stor den månedlige kostnaden din vil bli. Kanskje kan dette gi deg større rom for frihet til å realisere drømmene dine. Enhver lånesøknad behandles individuelt og baserer seg på inntekt, gjeldsgrad, betjeningsevne, utgifter og egenkapital.

Artikkelen er bestilt av Sparebanken Øst

Del: