21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det lønner seg å sette opp et budsjett for hvor mye du kan bruke hver måned – spesielt om du skal låne mer penger.

Informasjon fra Sparebanken Øst: Hva er et budsjett?

ANNONSØRINNHOLD: Et budsjett er en oppstilling med et overslag av forventede utgifter og inntekter i en gitt periode eller til et bestemt formål. Du setter opp et budsjett for å gjøre det enklere for deg selv å se hva du bruker pengene dine til.

Med et personlig budsjett får du oversikt og kontroll over økonomien din. Det settes gjerne opp for ett år av gangen og er fordelt på måneder.

Setter du opp et budsjett kan du se hva du har å rutte med en måned og hvor mye du kan spare eller bruke til å betale på et lån. Du kan også sette opp budsjett til et formål, for eksempel et giftermål, en reise eller lignende.

Det skader ikke å gå gjennom nettbanken din å se hva du har brukt penger på de siste månedene. Du finner garantert en del unyttige gjengangere. Kanskje du blir mer bevisst neste gang du faller for fristelsen til å handle på impuls, og kan sette av pengene til å spare til drømmeferien eller noe annet du ønsker deg.

Hvor mye koster det å låne penger til bolig?
Skal du kjøpe deg bolig må du mest sannsynlig låne penger i banken. I tillegg til det du skal låne, må du ha minst 15 prosent av boligens verdi i egenkapital. Egenkapital sparer du opp gjennom langsiktig sparing.

Første gang du kjøper bolig brukes ofte penger du har spart gjennom Boligsparing for Ungdom – BSU. Skal du selge en bolig du eier vil egenkapitalen din være markedsverdien med fradrag av det du har igjen på lånet, i tillegg til oppsparte midler.

Boliglån skal betales tilbake over tid. Med en boliglånskalkulator vil du kunne legge den nye boligens verdig og egenkapitalen din og få frem hvor mye du må låne og hva det koster deg i måneden.

Hvilken sparetype passer meg?
Det å spare penger kan fort bli en vanesak. Hvor mye du kan spare hver måned er avhengig av inntekt og utgiftsnivået ditt. Hvilken spareform du velger er avhengig av hvor lenge du har tenkt å spare og hva du sparer til.

Det kan også være smart å fordele pengene du ser at du kan spare på litt forskjellige spareformer. Det er smart å raskt kunne ta ut penger av en sparekonto hvis du plutselig skulle trenge mer enn du har på bufferkontoen din. Samtidig er det lurt å ha penger du ikke trenger til daglig i en annen og mer langsiktig spareform.

Forbered boligkjøpet med et budsjett
Når du skal søke lån i Sparebanken Øst råder vi deg gjerne til å sette opp et budsjett. Med et budsjett blir du klar over hvor pengene dine havner. Kanskje du også oppdager at du bruker penger uten å tenke på det, at noe er unødvendig og at du kan tjene på å si opp et abonnement eller to. Synes du det er vanskelig å sette opp et budsjett, kan du bruke SIFO sitt referansebudsjett som mal.

Artikkelen er bestilt av
Sparebanken Øst

Del: