16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Sander Steiner Helgesen fra Mjøndalen (t.v.) og Syver Orhagen fra Vestfossen med sin egenutviklede app som forteller deg hvor det er billigst og dyrest å fylle drivstoff.

Enorme prisforskjeller på drivstoff – tusener å spare på lokalt utviklet App

Kjører du fortsatt bil som går på bensin eller diesel er det mye å spare på å være prisbevisst. Lørdag kl. 13.49 skilte det hele 4,57 kroner pr liter på den billigste og den dyreste stasjonen i Eiker-bygdene. Det betyr nesten 230 kroner spart dersom du fyller 50 liter. Nå gjør en lokalt utviklet App det mulig å følge med prisene fra minutt til minutt.
Annonse

Det er ofte slik at geniale ideer som kan spare folk for mye penger bare fallet ned i hodet på deg. Så også i dette tilfellet. Kameratene Syver og Sander diskuterte drivstoffpriser da det slo dem at det ikke fantes noen som kunne fortelle dem hvor det var billigst drivstoff til enhver tid.

For det er jo slik at bensinstasjonene setter opp og ned prisene etter eget forgodtbefinnende. Eller er det slik som mange mener at det er et visst prissamarbeid selv om dette er ulovlig i Norge. Om det ikke er samarbeid, er det i hvert fall mye som tyder på at stasjonene følger med hverandre og priser drivstoffet deretter.

Annonse

Men det er også stor forskjell mellom kjedene – enten det er rene automatstasjoner eller betjente bensinstasjoner, som i realiteten er et gatekjøkken med bensin på utsiden. Kl. 13.49 lørdag var det i hvert fall store forskjeer og det var Uno-X som klart kom best ut, mens YX-kjeden var de desidert dyreste. Men det var øyeblikksbildet der og da. Dette snur fort.

Over 300.000 brukere på ett år
23-åringene Syver Orhagen fra Vestfossen og Sander Steiner Helgesen fra Mjøndalen står bak DrivstoffAppen som de har utviklet selv – med litt hjelp fra folk som kan slikt. For Sander jobber på Norgips langs Svelvikveien og Syver i et firma som jobber med vaskemaskiner til bensinstasjoner – AutoCare. Det er det nærmeste de to kommer bensin og bil. Dessuten kjører den ene el-bil.

– Som sagt så kom ideen om denne Appen dalende ned for vel to år siden og i fjor fikk vi det meste på plass. Men det foregår en konstant utvikling av selve appen og innholdet i den, sier de to da Eikernytt.no møter dem nettopp på en bensinstasjon i Mjøndalen.

Her forklarer de hvordan det hele fungerer. Folk kan abonnere på appen med to variabler. Den enkleste koster 19 kroner måneden og full pakke koster 39 kroner. Du får da opp alle prisene på stasjonene i det området du ønsker. Du kan legge til stasjoner som favoritter slik at det er enkelt å følge med i utviklingen lokalt eller der du er. Men du kan laste ned appen helt gratis for å få prisinformasjon i ønsket område.

Så registrerer du prisen du fylte for eller en stasjon du kjørte forbi i selve appen. Dette blir da forbrukerinformasjon til de andre appbrukerne. Som takk for denne jobben, får du betalt i form av et bidrag på bankkontoen din én gang i måneden. Noen enorme summer blir det ikke, men et hyggelig bidrag som takk for hjelpen. I fjor var det flere ivrige brukere som fikk vel 1.500 kroner inn på konto for jobben de gjorde.

Til nå er det vel 300.000 brukere av appen, som får mellom 1.000og 2.000 nye brukere hver dag. Og flere skal det bli når el-bil lading fases inn for fullt. For også når det gjelder å fylle opp batteriene er det en jungel av priser og apper der ute som gjør det mildt sagt uoversiktlig for denne kategori bilister.

Store variasjoner – mye å spare
– Vi ser av prisene i selve appen at når én stasjon setter opp prisene, så kommer de andre etter. Det skjer ofte litt gradvis, men samtlige øker prisene. Unntaket er kanskje Driv-kjeden som har en jevnere prisstruktur, men som da heller ikke vil være de billigste, sier de to.

Men som vårt regnestykke viser med lørdagens prisforskjeller, er det mange penger å spare. Spesielt hvis du kjører mye i hverdagen. En forskjell på 4,57 kroner pr liter merkes på kontoen. Har du en tank på 50 liter er det altså 228,50 i prisforskjell på én fylling.

Har store ambisjoner
Syver Orhagen og Sander Steiner Helgesen jobber nå med å utvikle denne appen til Sverige og Danmark. De har etablert et eget firma og omsetningen gikk fra nesten null året før til ca. 400.000 i 2021. Det aller meste går tilbake til brukerne i form av bonuser. Resten går til utvikling av selve appen, men på sikt håper guttene at de skal kunne ta ut lønn for jobben sin.

For dette er mye arbeid, skal vi tro disse to karene rett.

– Vi står opp grytidlig for å svare på alle henvendelsene som kommer i løpet av kvelden og natta. Det hagler inn med mail og meldinger og alle skal få svar, sier Syver.

Hvor mange timer de bruker på denne jobben i uka, har de ikke helt oversikt over, men det nærmer seg full jobb.

De jobber også med en løsning der de kan spå bensinprisene hos de enkelte forhandlerne, men dette er litt lenger fram i tid. Når denne er på plass blir det enkelt for kundene så se når og hvor de skal fylle drivstoff for å få den billigste prisen.

De håper på sikt at denne appen kan bidra til å presse drivstoffprisene ned. Lørdag var det meldt om bensinpriser på godt over 20 kroner, og oljeprisen har lite å si for pumpeprisen du må betale. Her er det helt andre mekanismer som gjelder.

Priseksempel fra lørdag kl. 13.49. Her er det store prisforskjeller på diesel og på høyeste og laveste pris skiller det 4,57 kroner pr. liter. Fyller du 50 liter sparer du altså 228,50 øre ved å velge den billigste stasjonen.
Del:
Annonse