17. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Vegard Hansen mener fansen har mye å glede seg til selv om de rykket ned fra Eliteserien i fjor. (Foto: MIF)

2022 blir et år for omstilling for Mjøndalen Fotballklubb

Som kjent ble det nedrykk fra Eliteserien på bruntrøyene, men det er fortsatt optimisme som rår i klubblokalene på Consto Arena.
Annonse

Det selv om det er litt mindre av alt. Spillere har gått ut og vil i utgangspunktet ikke bli erstattet annet enn fra egne rekker, og mye av måneden etter nedrykket har gått til å lage nytt budsjett og fokusere på effektivisering av driften slik at MIF kan få enda mer ut av hver krone.

Vi har snakket med hovedtrener Vegard Hansen om ståa i Mjøndalen Fotball og hvordan klubben har evaluert 2021-sesongen, og hva som er ambisjonene for 2022-sesongen, melder klubben på egne nettsider.

Annonse

– Det er primært å rykke opp igjen, men OBOS-ligaen blir knallhard i år. Selv om vi har mistet noen spillere, skal vi fortsatt ha et lag som er godt nok til å kjempe i toppen. Samtidig er vi som klubb i en fase hvor vi har økonomiske utfordringer. Helt siden nedrykket var et faktum har vi internt brukt tid på å reorganisere og å legge et budsjett for 2022 som er bærekraftig. Vi må spare inn der vi kan og sørge for mer effektiv drift.

Har gode nok spillere allerede
Og selv om altså noen spillere har gått ut portene på Consto Arena for siste gang, mener Hansen at laget er godt nok uten å hente inn nye spillere.

– Det er riktig, vi legger i utgangspunktet ikke opp til at det kommer inn andre nye spillere enn de to vi hentet i sommer, i hvert fall ikke «tunge» signeringer. Vi har mange lovende unggutter som har banket en stund på A-lagsdøra og som vi håper og tror kommer til å slå ut i full blomst i OBOS-ligaen. Mange av dem har en unik mulighet nå, og vi må tørre å slippe dem til. Det er kun en måte å slå gjennom på og det er å få spilletid.

Heller ikke hvis det blir salg, tror han at det hentes inn nye spillere.

– I utgangspunktet skal vi sitte stille i båten og har tro på de som allerede er i klubben. Vi har tatt opp og hentet disse av en grunn, og dersom det blir et salg på noen av de etablerte spillerne nå i vinter, kommer vi til å se an situasjonen både på trening og i treningskamper utover vinteren. Men vinduet er åpent til 31. mars, og jeg utelukker ikke at det kan skje noe på et senere tidspunkt.

Knalltøff OBOS-liga
Med tre lag ned fra Eliteserien og store klubber som allerede spiller i OBOS-ligaen er det ingen tvil om at Mjøndalen får mange tøffe kamper også i år. Mange andre lag satser også hardt på å rykke opp til Eliteserien, siden det ligger store midler i potten på grunn av ny medieavtale fra og med 2023-sesongen.

– Vi må ha flere tanker i hodet på en gang. MIF kan ikke legge alt i potten for å rykke opp, men må ta utgangspunkt i de ressursene som allerede er i klubben. Det er ingen nyansettelser verken i administrasjon eller trenerapparat, og spillerstallen blir mindre, yngre og billigere enn tidligere.

Mange klubber satser enormt hardt foran 2022-sesongen og viljen til å gamble for å spille i Eliteserien 2023 er stor mange steder.

– OBOS-ligaen har kanskje aldri vært så tøff før. Mange klubber er større enn oss, de har mer penger og kan satse hardere. Da er nøkkelen til suksess for vår del å bli bedre på andre områder. Vi har en ung og spennende tropp og et kompetent trenerteam samt en klubb uten uro og hvor alle trekker i samme enden av tauet, forteller hovedtreneren.

Reorganisert trenerteam
Hansen legger ikke skjul på at den interne evalueringen etter sesongen har vært omfattende. Både spillere, trenere og administrasjon har fått si sitt.

– Trenerteamet har evaluert seg selv, og spillergruppa har fått lov til å evaluere både seg selv og trenerteamet. Det kom ikke frem noe overraskende i den prosessen, og selv om vi rykket ned, er det fortsatt veldig mye som er bra. Spillerne er stort sett veldig fornøyd med kvaliteten i klubben, men vi ønsker å bli tydeligere både med tanke på spillestil og formasjon. Derfor har vi omorganisert litt ut fra det, forklarer Hansen.

Eirik Sande Kristoffersen ble tatt opp i trenerteamet rundt A-laget i løpet av fjorårssesongen, men går nå tilbake som hovedansvarlig for U21-gruppa. Han får også hovedansvaret rundt MIF2, og kommer til å bli det Hansen kaller en bro mellom Sparebanken Øst-akademiet og A-laget. Assistenttrenerne Kevin Nicol og Jan-Remi Dalen får hovedansvaret henholdsvis for den offensive og den defensive delen og kommer til å få et enda større ansvar i treningsprosessen.

– Vi må bruke de kvalitetene vi har i trenerteamet, og både Kevin og Jan-Remi får et stort ansvar for å utvikle både spillestil og ferdigheter hos enkeltspillere. Dette er en struktur vi er enige om og har stor tro på, slår Hansen fast.

Følger strategidokumentet
– Reorganiseringen må også ses i sammenheng med klubbens strategidokument, som ble vedtatt i 2020.

– Vi er på rett vei i forhold til det dokumentet. Der slo vi fast at det er en forutsetning å selge spillere for å styrke økonomien, og vi har i løpet av 2021 gjennomført de to største salgene i MIFs historie, forteller Hansen og viser til at både Sondre Liseth og navnebror Solholm Johansen ble solgt til større klubber i fjor.

– Men samtidig trenger vi større salg. Både Sondre og Sondre var relativt voksne og hadde ikke lang tid igjen av sine kontrakter. Vi har spillere født i 2001 og 2002 som kan slå igjennom allerede i år og bli solgt til større klubber, kanskje til og med utlandet. Et nedrykk var som sådan kanskje en velsignelse for de unge, for det åpner nesten alltid for at de kan få mer spilletid.

Bruk av unge spillere
MIF har fått kritikk fra egne tilhengere for at de til tross for fagre løfter ikke har gitt ungdommen nok sjanser. Vegard Hansen mener det er litt mer nyansert.

– Syver Skaar Eriksen har spilt mye, og Erik Skistad var i ferd med å slå skikkelig igjennom da han dessverre fikk en alvorlig skade i fjor. Adrian Hansen fikk også en del spilletid, vi kastet ham blant annet rett inn fra start på Lerkendal. Men det er alltid en vanskelig avveining når man kjemper i bunnen – om vi skal satse på de yngre eller sette vår lit til at de etablerte skal klare biffen med sin rutine, sier Hansen.

– Vi gjorde det valget vi gjorde, og i ettertid er det lett å si at vi burde gjort annerledes. Ellers er jeg usikker på om det er andre toppklubber i Norge som har tatt opp flere unge spillere i en A-stall enn vi gjorde i løpet av 2021. Nå er disse unge spillerne godt rustet til å slå gjennom i 2022, og vi må se på dette i et lengre perspektiv enn ett eller to år. Alt ligger til rette nå for mange, sier hovedtrenere om en spillerstall som har en snittalder på under 24 år i 2022, sier Vegard.

For selv om det er færre spillere i A-stallen, tror heller ikke Hansen at det gjør klubben mer sårbar.

– Nei, vi ønsker å være færre. Samarbeidet mellom akademi og A-stall blir stadig tettere, og flere fra akademiet får tidlig muligheten til å delta på treninger med A-laget.

Mange å se opp for

Gjennombruddet i 2022
Vi spør hvem han selv har mest tro på når det gjelder å få gjennombruddet i 2022.

– Inntil han ble skadet, tror jeg hele fotball-Norge så hvilket stort talent som bor i Erik Skistad. Syver Skaar Eriksen begynner også å få mye erfaring nå, samtidig som jeg også må trekke frem Adrian Hansen. Han er en midtstoppertype som vi forventer mye av – han er høy, rask og er god med ballen samtidig som han er modig og fotballsmart.

– Johannes Dahlby var et friskt pust i fjor høst. Han er dessverre skadet for tiden, men er en veldig spennende backtype med sin enorme fart. I tillegg har vi Magnus Bækken og Frank Bamenye som to spennende, offensive spillere. Sivert Øverby, som er litt eldre enn de overnevnte, men en vi håper og tror vil slå gjennom i år.

Jeg har også store forventninger til et par av de offensive spillerne som banker på, for eksempel Brinder Singh. Brinder er 2002-modell og har offensive kvaliteter som er veldig spennende. Og vi vet aldri hvem som kan dukke opp av enda yngre spillere. Så det er mye å glede seg til i år også, selv om vi er i en divisjon under, avslutter Vegard Hansen.

Del:
Annonse