29. mars 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hva skal vi egentlig med matematikk? Det spørsmålet prøver Jo Røislien å svare på når han kommer til biblioteket i Hokksund.

Vi er alle matematikere – et foredrag med Jo Røislien

Hva skal vi egentlig med matematikk? Det spørsmålet prøver Jo Røislien å svare på. Han er en av Norges mest profilerte forsknings- og vitenskapsformidlere. Han elsker tall, har hår som et norsk skogstroll, drikker pulverkaffe med melk og synes gårsdagen er sterkt overvurdert. Tirsdag kommer han til Øvre Eiker bibliotek.
Annonse

Med utgangspunkt i en rettvinklet trekant tar Jo Røislien tilhørerne med på en reise gjennom popmusikk, oljeutvinning, bilsport, rehabilitering, rus, animasjonsfilm, gåing og drivhuseffekten.

Ved hjelp av bilder, filmer og anekdoter settes grunnleggende skolematematikk inn i en kulturell og kontemporær kontekst. Foredraget viser hvordan matematikk dukker opp på de mest overraskende steder, og har en naturlig plass i de fleste fagfelt.

Annonse

Matematikk er noe mer enn å memorere metoder. Det handler om å tenke. Om å se med hjernen istedenfor med øynene.

Mens andre forskere foreleser i slitne klasserom og forelesningssaler, foreleser Jo på TV. Han var blant annet programleder og manusforfatter for suksess-TV-serien Siffer på NRK1 høsten 2011. Siffer var en underholdnings-TV-serie om tall, matematikk og statistikk for folk flest, og hadde et gjennomsnittlig seertall på over 500.000, og var alltid det mest sette programmet på TV da det gikk.

Høsten 2012 ble Jo tidenes første norske programleder på Discovery Channel. Han var programleder for ingeniør-TV-serien Countdown to Collision som ser nøyere på diverse sikkerhetsrelaterte oppfinnelser på industriarbeidsplasser verden over.

Jo er utdannet sivilingeniør i industriell matematikk, og har en doktorgrad i geostatistikk, begge fra NTNU, og samarbeider med en rekke medisinske forskningsmiljøer over hele landet. Han er for tiden professor i medisinsk statistikk ved Det helsevitenskapelige fakultet ved Universitetet i Stavanger (UiS), seniorforsker hos Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA), og førsteamanuensis II ved Norges Teknisk-naturvitenskapelige Universitet (NTNU).

Han har vært med å skrive over 100 medisinske forskningsartikler. Han har også skrevet flere bøker, blant annet «Tall forteller» med statistiker Kathrine Frey Frøslie og «Siffer» sammen med tekstforfatter Magnus Nome.

Velkommen til en spennende kveld på biblioteket!

Gratis inngang. Begrenset antall plasser.
Tirsdag 8. februar kl. 19.
Øvre Eiker bibliotek.

Del:
Annonse