27. januar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hele gjengen med skuespillere og leder Petter Anthon Næss under helgen samling i Folkets Hus i Vestfossen.

Skuespillerrekord og ny oppsetning for Fiskum Barne- og Ungdomsteater

Mens mange lag og foreninger har opplevd medlemsflukt under pandemien, er situasjonen den motsatte for Fiskum Barne- og Ungdomsteater. De har økt med 15 unge skuespillere siden oppsetningen i fjor og har nå 34 som skal være med å spille Peter Pan på Folkets Hus i Vestfossen.
Annonse

Peter Pan – gutten som ikke ville bli voksen – er en kjent klassiker fra Disney, men den oppsetningen vi kommer til å få se i regi av Fiskum Barne- og Ungdomsteater, er spesialskrevet av Petter Anthon Næss. Det gjør at alle de unge skuespillerne får sine replikker og roller og alle tidvis vil være på scenen gjennom store danse- og sangnummer.

Denne helgen er det intense øvelser i Folkets Hus. Her øves inn dans og musikk og det er Gry Fredriksen og Adam Levine som er instruktører på henholdsvis dans og skuespill. Petter Anthon tar seg av det musikalske og det meste av andre oppgaver for å få denne forestillingen så bra som mulig.

Annonse

Stort apparat må til
I fjor var det Quasimodo – ringeren i Notre Dame som ble satt opp, men på grunn av strenge smittevernrestriksjoner, var det heller beskjedent med publikum her. Riggen – som det kalles på teaterspråket – altså alle kulissene – var store den gang. Men nå blir det enda større. Det er nemlig ingen lett oppgave med «flyvende» skuespillere.

Men nå som alt er åpnet opp igjen og troppen har gjort unna den verste smittetoppen, satser de på fulle hus gjennom fem forestillinger fra fredag 25. mars til og med søndagen etter.

Petter Anthon må noen ganger steppe inn som danseinstruktør også i tillegg til å ha ansvaret for tekster og musikken, som vil bli av det varierte slaget.

Ifølge avgått leder gjennom en årrekke, Tone Svenskerud, kom de gjennom fjoråret i balanse tallet være hovedsponsoren Sparebanken Øst og bankens Spire-program. Tilskuddene er helt avgjørende for å kunne drive med barneteater.

Men for at de skal få inntekter nok til nye oppsetninger, er de ifølge Svenskerud helt avhengige av publikum.

Også nyvalgt leder, Jill Andersen, understreker viktigheten av å fylle salen under de fem forestillingene. Ikke bare av økonomiske årsaker, men også på grunn av de 34 ungene som legger sjelen sin ned i dette stykket. Ingenting er bedre enn å spille for fulle hus med foreldre, besteforeldre og andre i salen.

Replikker øves inn sammen med bevegelser og dans.

Mye øving og mye arbeid
Mens de unge skuespillerne er samlet denne helgen, og skal øve inn replikker og dansetrinn de kommende ukene, er foreldre og foresatte i full sving med å lage kulisser og ikke minst kostymer. For det er bare et fåtall av dem som kan hentes fra teaterrådets sentrale lager i Arena Vestfossen. Dermed blir det ekstra mye arbeid i den avdelingen i år med 34 som skal være på scenen.

Det er allerede lagt ut billetter til forestillingene på denne lenken her: Tikkio.com

Det blir også mulighet for å kjøpe billetter i døra og av gruppens medlemmer for de som ikke er komfortable med nettbestilling.

Matpause og mobilsjekk er viktig. Her går det unna med pizza etter timer med øving.

Peter Pan eventyret
Det er jo ikke veldig fristende for barn å bli voksne. Voksne har ofte dårlig tid, slitsomme jobber og plikter, og leker nesten aldri. Og de maser! Voksne bestemmer tannpuss, maser om rene klær, rydde rommet og bestemmer alt som skal skje. Det eneste som frister, er at voksne kan legge seg når de vil og spise godteri på andre dager enn lørdager.

Peter Pan er et eventyr, som handler om hvordan vi voksne ser på barn og hvordan barn ser på de voksne. Vi fyller eventyret med vår tids virkelighet, for dette er like aktuelt.

Budskapet er enkelt : VI MÅ LEKE MERE SAMMEN!

Så her blir det en scene dere aldri har sett maken til i Øvre Eiker, med aldri-trær og piratskip, jungel og havfruelagune. Piratene leker med de voksnes verden og begreper, og Peter PAN og de fortapte barna er slik barn skal være: Rampete, glade og litt krevende.

Som vanlig blir det masse musikk. Her blir det alt fra friske Shanty´s og røffe hiphop riff, evigunge sanger, til sirenenes magiske musikk. Dere får treffe dem alle: Kaptein Krok og styrmann Schmee (som elsker musikaler), havfruene lokker med Enyaś sang, barna og Peter PAN danser og sloss, og Wendy passer på at brødrene og alle barna oppfører seg. Hun prøver hvertfall…

Her blir det også de nydeligste alver og de farligste feer, og masse dans.

Tone Svenskerud (t.v.) har vært leder i en årrekke og en sentral person i Fiskum Barne- og Ungdomsteater i de 25-årene de har eksistert. Nå er det Jill Andersen som har tatt over ledervervet.

Del: