21. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Forfatter av innlegget, Åse Klundelien. (Arkivbilde)

Har skiftet mening om eksport av våpen til Ukraina

LESERINNLEGG: Jeg må innrømme at jeg helt har skiftet mening i løpet av ei uke. Mandag for ei uke siden støttet jeg Julie Wilhelmsen, som sa at Norge aldri i verden må sende våpen til Ukraina. Men det var før jeg hørte president Zelenskiys innstendige bønn om hjelp.
Annonse

Etter å ha hørt president Zelenskiys innstendige bønn om hjelp, sett togene av flyktninger, som bare øker og øker, bomberommene, og registrert hvor lite det har kommet ut av forsøk på forhandlinger med Putin, mener jeg at vi må hjelpe Ukraina med å forsvare seg. Og de må ha noe å forsvare seg med.

Jeg diskuterer på Facebook med noen damer i Kongsberg Fredslag. En av dem skriver: «Det er egentlig krigshisseren Stoltenbergs skyld. Alt snakket hans om at landene må selv få bestemme hvem de skal være i allianse med, skremmer selvfølgelig Putin. Nato burde trekke seg ut av Norge, Tsjekkia, De baltiske landene og andre NATO-land som grenser til Russland. Det er NATO som er aggressiv her,» skriver hun.

Annonse

NEI, det er jo rett og slett ikke sant. Selv om vi kan ha meninger om feil som NATO har gjort i tidligere tider, unnskylder ikke det Putins uberettigede angrep på et broderfolk. Nå er det 96 prosent av den norske befolkningen som er for norsk NATO-medlemskap (TV2). De små landene med grense til Russland, som tidligere hørte til bak Jernteppet, er sjeleglade for sitt NATO-medlemskap. Det er ikke aggresjon å mene at landene skal få bestemme selv hvor de skal være medlemmer. Det er demokrati!

Det er mye som tyder på at Putin har tatt fullstendig feil av opinionen i Ukraina, og delvis også i sitt eget land. Han vil sette inn en Quisling-regjering i Ukraina, men det kommer han til å få store problemer med. Også flertallet av russerne i Ukraina fordømmer angrepskrigen. I Russland er det tusenvis av mennesker som går ut på gatene og demonstrerer for fred, til tross for at det kan koste dem 15 års fengsel.

Det er mye som likner på opptakten til 2.verdenskrig. Jeg er redd for atomkrig. Jeg har ikke vært reddere siden Cuba-krisa i 1962. Vi vet ikke hvordan dette skal ende, men en ting er helt annerledes enn i 1939-45: Sosiale medier.

Bilder på TV, internett, Facebook, Twitter og mobiltelefoner. Dette er den første krigen hvor folk kan se hva som hender, mens det hender. Det taper Putin på.

Det er lite vi kan gjøre, men Zelenskiy sier at det betyr svært mye at vi demonstrere og gir moralsk støtte. Vi kan også gi penger til hjelpeorganisasjonene.

Drammen Kvinnesaksforening har lagt til en ny parole til 8.mars: «Solidaritet med Ukraina». Likevel skal jeg i år gå på møtet om Ukraina som Øvre Eiker kommune og Øvre Eiker viser ansikt har invitert til, som er 8. mars på Øvre Eiker rådhus.

Åse Klundelien
Tidligere stortingsrepresentant (A)

Del:
Annonse