25. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Velferden i Norge koster mye penger og i Øvre Eiker fikk hver innbygger i snitt utbetalt 101.800 fra Nav. (Illustrasjon)

Nav utbetalte 125 mill. kroner hver dag i Vest-Viken i fjor

I 2021 utbetalte Nav over 45 milliarder kroner til personer bosatt i regionen Vest-Viken. På landsbasis ble det utbetalt nærmere 513 milliarder kroner. I Vest-Viken utgjorde alderspensjon 53 prosent av beløpet. Av personer bosatt i vår region mottok 54 prosent ytelse fra Nav minst én gang i løpet av året.
Annonse

For sjette året på rad presenteres statistikk som tar for seg statlige utbetalinger fra Nav per innbygger til personer bosatt i Norge. Statistikken er brutt ned på fylkes- og kommunenivå, og må sees i sammenheng med demografien og lønnsnivå i hver enkelt kommune.

I Øvre Eiker ble det utbetalt hele 101.800 pr. innbygger i fjor. Det er en økning på fire prosent og det totale beløpet ble på 2.017 millioner korner.

Annonse

I Drammen er beløpet pr. innbygger litt mindre med 97.600 kroner. Det er en økning på to posent fra året før og den totale summen er på 9.951 mill. kroner.

Kun Hemsedal har hatt en nedgang i utbetalingene i fjor med to prosent. Nore og Uvdal har hatt en økning på fem prosent sammen med Flesberg.

Lettelser i lokale smitteverntiltak og nasjonal gjenåpning førte til at utbetalingene til dagpenger ble redusert med 30 prosent sammenlignet med 2020. Derimot økte utbetalingene til arbeidsavklaringspenger (AAP) med 14 prosent, blant annet fordi flere fikk forlenget sin periode med AAP som følge av utsatt behandling og arbeidsutprøving under pandemien.

I 2020 kom det en midlertidig kompensasjonsordning for selvstendig næringsdrivende og frilansere som mistet inntekt som følge av koronautbruddet. I Vest-Viken ble det i 2021 utbetalt 148 millioner kroner i forbindelse med denne ordningen, en nedgang på ni prosent sammenlignet med året før.

Utbetalingene til uføretrygd økte med fem prosent og alderspensjon økte med seks prosent. Samtidig er utbetalinger til sykepenger redusert med tre prosent, stønad til enslig mor/far redusert med fire prosent og kontantstøtte med fem prosent.

Koronapandemien har ført til en kraftig økning i antall personer som mottar AAP.

– Dette kommer først og fremst av stønadsperioden for AAP er midlertidig forlenget. Samtidig fører økt ledighet til at flere mottar dagpenger, forklarer Inger Anne Speilberg, direktør for NAV Vest-Viken.

92.700 kroner per innbygger
I gjennomsnitt mottok hver innbygger i Vest-Viken 92.700 kroner i løpet av 2021, en økning på cirka 1.800 kroner og to prosent fra 2020. Gjennomsnittet per innbygger var lavest i Hemsedal med 79.700 kroner, mens det var innbyggerne i Rollag som mottok mest med 111.900 kroner i gjennomsnitt.

– Arbeidsmarked og alderssammensetning er de viktigste faktorene som forklarer variasjonene i utbetalinger. Velferd koster mye per innbygger, dette understreker hvor viktig det er å gjøre det som virker for å få flere i arbeid og kostnaden ned, sier Speilberg.

Flere i arbeid
Det vil i fremtiden bli økte utgifter til alderspensjon og andre ytelser.

– Det er viktig å få ned utgifter knyttet til arbeidsledighet og sykdom. Parallelt med dagens situasjon, der andelen personer som mottar AAP eller uføretrygd øker, må vi fortsette å jobbe for å få flest mulig som står utenfor arbeidslivet tilbake i jobb. Den viktigste suksessfaktoren for norsk økonomi og velferdssamfunnet er høy yrkesdeltakelse, understreker Speilberg.

Del:
Annonse