20. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Jovana Dašić er sammen med sin faste makker, Charlotte Husomanović, et dommerpar som blir lagt merke til. (Foto: Svein André Svendsen)

Fra kampleder for barn til drøm om internasjonal håndballdommer

Hun startet som kampleder for de aller minste håndballspillerne i 2011. Vel 10 år sidene drømmer hun om å kunne dømme i internasjonale turneringer og på elitenivå for så vel herrer som kvinner i Norge. Jovana Dašić er sammen med sin faste makker, Charlotte Husomanović, et dommerpar som blir lagt merke til.
Annonse

Vi kan trygt si at Jovana har håndball i blodet. Hun startet å spille i Hokksund i sjette klasse og som 15-åring startet hun å dømme kamper etter at hele laget hennes tok dommerkurs. Nå heter det visstnok kampledelse på de laveste aldersgruppene der poenget er å veilede de unge og håpefulle.

Men det skulle fort vise seg at denne nå 26 år gamle læreren på Hokksund Ungdomsskole hadde større ambisjoner når det gjaldt dommergjerningen. I dag dømmer hun kvinner på elitenivå og herrer i første divisjon. Men hun vil ikke gi seg her. Internasjonale mesterskap er dømmingens «formel 1» og det er her Jovana og makkeren Charlotte ønsker å komme.

Annonse

Godt dommermiljø i Hokksund
Jovana berømmer HIL Håndball for å ha et godt miljø for dommerne i klubben. Ikke bare har de satset mye på dommerutvikling i mange år, de har også lagt til rette for at de som ønsker det kan stige i gradene i et samarbeid med kretsen og med Norges Håndball Forbund.

Dette har ført til at HIL alltid har hatt nok dommere. Det er nemlig slik at hver klubb må sørge for å ha et visst antall dommere i forhold til antall lag de stiller med i seriespillet. Og her ligger altså HIL Håndball på pluss-siden. Nylig hadde de avholdt et dommerkurs med hele 18 barnekampledere som nå er klare for å lede de aller yngste lagene.

Fra 2011 til 2019 dømte Jovana sammen med sin tidligere faste partner, Marte Marie Varlo. Hun har valgt å gi seg med dømming på toppnivå. At Charlotte fra Kristiansand ble hennes nye partner, er heller ingen tilfeldighet. De studerte sammen i Kristiansand og ble gode venner før de entret banen sammen.

Nå reiser de over hele landet for å dømme kamper i 1. divisjon for menn og eliteserien for kvinner.

Det var i Hokksund både håndball- og dommerkarrieren begynte. Nå skal det satset på internasjonal dømming.

Kan være tøft
– Vi blir stort sett tatt godt imot, men det hender vi får kjeft så det holder. Vi får også en del avisoppslag i etterkant av kampene, forteller Jovana.

Ett eksempel på det er Gjengangerens oppslag i fjor høst etter at Falk tapte knepent mot Viking. Her uttaler Falk-treneren: – Med skikkelige dommere hadde vi vunnet.

– Når vi dømmer herrelag er det ofte harde, men korte konfrontasjoner. Damene er mer «langsure» og lar dømmingen vår gå ut over egne prestasjoner. Heller ikke laglederbenken er like grei å ha med å gjøre bestandig, sier Jovana, som ikke lar seg skremme så lett.

Hun og makkeren driver med dømming på grunn av sin interesse for håndball og egen utvikling. Det å gå gradene som dommer er også bra for egen mestring i andre situasjoner. Jovana forteller at hun mange ganger fikser ting bedre på skolen takket være dommergjerningen.

– Det handler om å sette grenser både på skolen og på banen. Og det skal ha noen konsekvenser om reglene ikke følges. Derfor er det mye å lære av håndballen vis a vis skolen, sier hun.

For det er ikke pengene som lokker folk til å dømme håndball.

– Vi reiser som sagt over hele landet og da går det gjerne to eller tre dager. I tillegg må vi forberede oss – se mange håndballkamper på TV for å se hva vi har i vente av de enkelte lagene. I tillegg er det mye å lære av andre dommere, forteller hun.

Skal bli mer proffe
Det jobbes nå fra forbundet side med økt profesjonalisering av dommerstanden på de høyeste nivåene. Om det kommer på plass innen rimelig tid, og Jovana og makkeren når opp helt til topps på stigen, spøker det kanskje for lærerjobben på Hokksund Ungdomsskole. Men ingenting er avgjort i så måte.

– Vi er nå rekrutter for internasjonal dømming og med en EHF-grad kan vi dømme i europamesterskap. Med IHF-godkjenning er det mulig å dømme VM og deretter i OL. Det hadde vært stort for en jente som er oppvokst i Hokksund, sier hun, vel vitende om at det vil ta tre til fem år å komme dit.

Forrige helg fikk dommerparet likevel en smak av internasjonal dømming da de var dommere på kampen mellom Norge og Polen i Larvik. Samme helg ble det også en treningskamp og begge var er god erfaring på veien videre.

Men Jovana innrømmer at de var rimelig nervøse foran kampen. TV-overføring, landskamp og masse folk i hallen. Da skal du holde hodet klart.

Håndballforbundet har utnevnt en egen mentor til dommerparet. Vedkommende følger med i alt de gjør – både på og av banen. Mentoren er også med på de fleste kampene for å rettlede underveis. I tillegg er det jevnlige samlinger med både påfyll av fag, mental trening og fysisk trening som de to må delta på.


Jovana Dašić (t.v.) og Charlotte Husomanović er begge 26 år og vil satse på en karriere som dommere på internasjonalt nivå. (Foto: Privat)

Grei arbeidsgiver
Å drive med dømming på dette nivået hadde ikke vært mulig uten en grei arbeidsgiver. Her berømmer Jovana Hokksund Ungdomsskole for at de har lagt til rette for henne ved å gi fri til å kunne reise og være borte i forbindelse med kamper over det ganske land.

Når Jovana ikke er opptatt med håndball er det undervisning i spansk, engelsk og kroppsøving på HUS.

Med to kamper i uka i snitt er det ikke tid til så mye annet. Men hun følger med på HIL-damene selv om hun ikke får sett alle kampene. I tillegg stiller hun opp som foredragsholder for klubben hun og Charlotte er tilknyttet – nemlig HIL.

Og er det ikke håndball eller skole så er det dans. En gang i uka danser hun nemlig Salsa på Oslo Dance Company.

– Dette er ren avkobling fra alt annet som gir meg stor glede, forteller Jovana.

Del:
Annonse