Trivsels- og mestringssenteret i Øvre Eiker kommune mottok våren 2021 300.000 kroner fra Stiftelsen DAM til å gjennomføre et ettårig samarbeidsprosjekt med Nasjonalforeningen for Folkehelsen. Prosjektet har resultert i mange filmer med helsefremmende fokus som har som mål å redusere inaktivitet og ensomhet for kommunens innbyggere over 65 år.
De eldre rammes hardt
Mange av de faste møtepunktene for den eldre befolkningen har vært helt nedstengt i pandemitiden.
– Nedstengingen av trenings- og kulturtilbudene har rammet aktivitetsnivået til de eldre hardt, og mange har levd en inaktiv og isolert tilværelse i denne perioden. Regelmessig aktivitet er et viktig bidrag for å ha god helse og livskvalitet, og i særlig grad for de eldre. Derfor har det vært viktig å ta tak i dette, sammen med Øvre Eikers store frivillighet, sier prosjektleder og tjenesteleder for Trivsels- og mestringssenteret, Gry C. Nordahl.
Filmer tilpasset ulike aldere og nivåer
Trivsels- og mestringssenteret har med prosjektmidlene fått muligheten til å produsere 10 folkehelsefilmer som skal bidra til å stimulere til mer bevegelse og bedre helse, samt sosialt felleskap. Filmtilbudet skal representere mangfold og tilpasses alle nivåer.
Ansatte ved Trivsels- og mestringssenteret har invitert med seg ulike samarbeidspartnere i filmene og involvert frivillige organisasjoner i kommunen i prosjektet. Filmteamet består i hovedsak av idrettspedagog Ida Larsen Thorrud og psykiatrisk sykepleier Bjørn Rørdam Bergersen. Sammen har de variert og lang erfaring både fra kommune- og spesialisthelsetjenesten og frivilligsamarbeid.
– Filmproduksjonen og tilbudet er først og fremst rettet mot eldre hjemmeboende i Øvre Eiker og beboere i bolig med bemanning og dagsenter. Vi ser at film skaper samarbeid og gode relasjoner på tvers av grupper og generasjoner, og vi har så mye å lære av hverandre, forteller Bjørn Rørdam Bergersen.
Aktiviteter ute og inne
Når alle filmene er helt ferdige, vil de bli publisert digitalt, blant annet i sosiale medier og på kommunens hjemmeside. De vil også bli brukt i veiledningssammenhenger ved forebyggende tjenester som Innsatsteam, korttidsavdeling, dagsenter, boliger med bemanning og praktisk bistand.
De ulike filmene tar for seg blant annet intervalltrening i friluft, fallforebyggende balanse, styrketrening og sittedans i naturen. De helse- og treningsrelatert opplæringsfilmene viser aktiviteter vi kan få til enten hjemme eller utendørs i nærområdet.
Filmskaperne håper aktivitetsfilmene kan engasjere, skape nysgjerrighet i lokale omgivelser, fremme hverdagsmestring og bidra til at folk opprettholder både fysisk og sosial funksjon.
FLERE SAKER
Nå skal det synges enda mer på Eikertun Helsehus
Trude Andresen ansatt som ny kommunedirektør i Drammen
Slik skal Drammen kommune få flere på jobb