17. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Skattedirektør Nina Schanke Funnemark ber alle sjekke skatteoppgjøret skikkelig før de leverer det inn. Her kan det være mye å hente.

I dag får de første skattemeldingen – viktig å sjekke grundig

Fra i dag og frem til 4. april sender Skatteetaten ut skattemeldingen til cirka fem millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende. Nytt i år er at alle personlig næringsdrivende får en ny og forenklet skattemelding.
Annonse

– Ikke alle får skattemeldingen på samme dag. Du trenger ikke logge deg inn på skatteetaten.no før du får beskjed fra oss om at din skattemelding er klar, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

I 2020 startet Skatteetaten utsendelse av skattemeldingen på forskjellige datoer. Noen får den før andre, men de fleste får den tidligere enn de gjorde før 2020.

Annonse

– Tidligere fikk alle den samtidig og det førte til høy trafikk både for Skatteetatens veiledningstjenester og andre offentlige digitale tjenester. Nå sørger vi for en jevn og stabil innlogging samtidig som vi kan gi raskere hjelp til de som har spørsmål til oss, forteller skattedirektøren.

Skattemeldingen du nå får er nesten ferdig og er fylt ut med mange opplysninger, men det er du som må gjøre den ferdig før du leverer.

– Nesten ferdig er ikke helt ferdig. Selv om Skatteetaten vet mye om den enkelte skattepliktige, så vet vi ikke alt. Det kan være feil opplysninger i skattemeldingen og det kan være forhold som du selv må føre inn. Derfor må du sjekke at opplysningene i skattemeldingen er riktige og noen må også legge til forhold eller gjøre endringer før de leverer, sier Schanke Funnemark.

Hva skal du sjekke?
Selv om forhold som inntekt, formue, bolig, og gjeld er forhåndsutfylt for deg, må du sjekke at opplysningene er riktige. Det er du selv som har ansvar for at opplysningene stemmer og du må selv fylle inn skatteopplysninger som ikke står i den nesten ferdige skattemeldingen du nå får.

–Endringer i livet ditt påvirker skatten din. For noen kan koronapandemien ha påvirket privatøkonomien og det påvirker skatten. Endring i inntekt, færre reiser til arbeidsplassen, endring i lånerenter er eksempler på forhold som kan ha noe å si, forteller Schanke Funnemark.

Du kan ha rett på fradrag som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen, blant annet må du selv føre inn reisefradrag om du har rett på det.

Har du for eksempel solgt boligen din med gevinst eller hatt utleieinntekter, så må du føre dette inn i skattemeldingen før du leverer. Det samme gjelder hvis du du har investeringer som kryptovaluta og andre finansproduker som ikke er forhåndsutfylt i skattemeldingen.

Alle inntekter og verdier du har i utlandet må du huske å opplyse om i skattemeldingen. På skatteetaten.no finner du flere veivisere og god informasjon som hjelper deg med å få en riktig skattemelding.

Ny papirskattemelding
I år skal alle lønnstakere og pensjonister etter planen få den nye, elektroniske skattemeldingen som har blitt gradvis innført siden 2020.

Nytt i år er at de som mottar papirskattemeldingen vil få den tidligere, og i en ny versjon som er basert på den elektroniske skattemeldingen.

Papirskattemeldingen vil som den elektroniske bli sendt ut fortløpende fra 16. mars til 4. april. I stedet for de gamle postene vil skattemeldingen være inndelt i temaer som den elektroniske skattemeldingen:

• Arbeid, trygd og pensjon 
• Bank, lån og forsikring 
• Bolig og eiendeler
• Familie og helse 
• Finans 
• Gave og arv 
• Andre forhold

Selv om du får skattemeldingen sendt på papir, kan du også velge å logge deg inn og levere elektronisk på nett. 

I år får de med enkeltpersonsforetak ny og forenklet skattemelding for første gang. Alle vedleggsskjemaer og næringsoppgaver er erstattet av en næringsspesifikasjon som er en integrert del av skattemeldingen. Målet er at det skal bli enklere og mer effektivt å levere riktige opplysninger med bedre kvalitet. 

Har du spørsmål om skattemeldingen, ber vi deg om å henvende deg via skatteetaten.no, chat, @skattenmin på Facebook eller telefon. På skatteetaten.no er det oppdatert informasjon og veiledning.

Du kan sjekke hvilke fradrag du kan ha krav på ved å bruke fradragsveilederen på skatteetaten.no/fradragsveileder

Når kommer pengene?
Når du har sjekket, eventuelt endret og levert skattemeldingen behandler Skatteetaten den og lager et skatteoppgjør. Har du skatt til gode så utbetales det etter at skatteoppgjøret er klart. De kan ikke gi deg en konkret dato på når ditt skatteoppgjør er klart. Når det er klart, blir du varslet. 

– Det er viktig at du leverer skattemeldingen hvis du er opptatt av å få skatteoppgjøret tidlig. Hvis du ikke leverer den, får du skatteoppgjøret tidligst i juni, forklarer skattedirektøren.

I løpet av juni vil cirka 9 av 10 ha fått skatteoppgjøret og eventuell skatt til gode utbetalt. Får du restskatt får du faktura med betalingsfrist i august. Skatteetaten behandler skattemeldingene fortløpende utover høsten, så noen vil måtte smøre seg med tålmodighet.  

– Det er forskjellige årsaker til at noen får skatteoppgjøret senere enn andre. Vi kan ikke si noe om hvorfor akkurat du ikke har fått ditt, men det kan være alt fra at du har en komplisert skattemelding til at du at du er tatt ut i tilfeldig kontroll, sier Schanke Funnemark.

Fristen
Leveringsfristen er som før:
• 30. april for lønnstakere og pensjonister
• 31. mai for næringsdrivende

Del:
Annonse