16. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke.

Den store klesbyttedagen kommer til Øvre Eiker

Bytt de gamle klesskattene du ikke bruker lenger – og få nye favoritter i retur samtidig som du sparer miljøet. Lørdag 26. mars kommer Den store klesbyttedagen og Fikselaug til Hokksund. I tillegg kan du kose deg med godbiter fra gruppa for toleransereiser ved Vestfossen Ungdomsskole.
Annonse

Mange av oss har alt for mye klær allerede. Samtidig ønsker vi oss nye klær. Lørdag 26. mars arrangeres det klesbyttefest og et fiksehjørne på Øvre Eiker rådhus fra klokken 11 til 17, for deg som vil fornye klesskapet på en miljøvennlig måte.

– Vi vil gjøre det lettere å ta miljøvennlige valg i hverdagen. Klesbyttedagen er noe alle kan være med på, som gjør det mulig å fornye garderoben uten at det produseres mer klær, sier Janne Gillgren i Naturvernforbundet. Hun er prosjektleder for Den store klesbyttedagen.

Annonse

På klesbyttedagen blir det arrangert reparasjonsverksted, Fikselaug, hvor du kan lære å fikse plagg som er slitte og ødelagte. Det er åpent for alle uansett ferdighetsnivå, og husflidslaget stiller med gode tips, veiledning og utstyr.

– Husflid og bærekraft går hånd i hånd. Det handler om å ta vare på det vi har, lage ting av varig kvalitet og bruke ressurser på en god måte. Å reparere klærne våre er en enkel og konkret ting hver og en av oss kan gjøre som er bra for miljøet, sier Marit Jacobsen, direktør i Norges Husflidslag.

Klesbyttedagen løfter frem viktigheten av reparasjon for å forlenge klærnes levetid. Bruker vi klærne våre dobbelt så lenge, halveres klimautslippet fra plaggene. Derfor er reparasjon et viktig klimatiltak.

– Klesforbruket står for en viktig del av vårt miljøfotavtrykk. I Norge importerer vi klær som aldri før, og det brukes tusenvis av liter vann for å produsere bare én t-skjorte. Hvis vi bytter klær, får vi fornyet garderoben samtidig som vi reduserer behovet for å kjøpe nye klær, sier Gillgren.

Dermed minsker vi både ressursforbruket og forurensingen. Faktisk kommer så mye som åtte prosent av de globale klimagassutslippene fra tekstilproduksjon, og det er mer enn alle utslipp fra fly- og båttransport til sammen. Kjøper du et kvalitetsplagg som du bruker dobbelt så lenge, istedenfor å kjøpe to plagg, halverer du altså miljøbelastningen.

Klesbyttekonseptet er enkelt: Finn frem opp til syv hele og fine plagg fra bakerst i klesskapet. For hvert plagg du har med deg får du en kupong du bruker til å bytte til deg et nytt plagg som du faktisk har lyst til å bruke. Innlevering av klær skjer på Øvre Eiker rådhus fredag 25. mars fra 18.00 – 21.00, og fra 09.00 lørdag 26. mars.

– Klesbytting og fiksing er et hyggelig og enkelt miljøtiltak, og gode alternativ til shopping. Det er meningsfylt å fikse klær sine, og vi ser hvor glade folk blir når de får det til. Og når vi i disse dager løfter bærekraft og resirkulering på tvers av ungdomsklubbene, UKM og Kunstkilden er det et flott tiltak å bruke energi på, sier U18 Øvre Eiker ved aktivitetskoordinator Anne Grethe Klunderud.

Del:
Annonse