29. mars 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Informasjon fra Sparebanken Øst: Spare i fond eller på sparekonto?

ANNONSØRINNHOLD: Det å spare i fond kan være smart dersom du har en langsiktig plan for sparingen. Det kan gi deg en høyere avkastning enn om du sparer på en sparekonto, men det er også forbundet med en høyere risiko.

Det vil si at du ikke har noen forsikring for at det du setter inn i fondsparing vil øke. Det vi imidlertid kan si, er at fondsparing, historisk sett, har gitt høyere verdistigning enn sparing på bankkonto.

Det å spare i fond har blitt veldig enkelt og du kan følge med på utviklingen av pengene dine i nettbanken. Det gjør det enkelt å ha kontroll på hvordan fondet ligger an og du har mulighet til å gjøre endringer som kan være lønnsomme for deg.

Når bør du spare i fond?
Å sette pengene dine i fond kan være smart når du har en langsiktig sparehorisont på fem år eller mer. Hvis du for eksempel har planer om å kjøpe deg hytte om noen år eller du ønsker å spare til barn eller barnebarn sin fremtid, kan fondsparing gi deg muligheten til økt avkastning på pengene dine. Det å spare til pensjon i et fond kan også være lønnsomt hvis det er noen år igjen til du blir pensjonist.

Før du begynner å spare i fond bør du ha nok penger på en sparekonto til å dekke uforutsette utgifter som dukker opp i hverdagen. Hvor mye du bør ha på en slik bufferkonto er avhengig av utgiftsnivået ditt og hvilke verdier du eier.

Hvordan foregår fondsparing?
Å spare i aksjefond betyr at du plasserer pengene dine i flere aksjer som også andre sparere plasserer i. På den måten blir risikoen lavere enn om du skulle kjøpe og selge enkeltaksjer.

Sparebanken Øst samarbeider med Norne Securities og benytter deres spareportal. I denne spareportalen kan du se utviklingen på pengene dine og du kan kjøpe, bytte eller selge fond når det passer deg.

Har du bestemt deg for å spare i fond, velger du hvor ofte du vil spare og hvor mye du skal spare i måneden. Sett opp en fast overføring fra lønnskonto og sparingen går av seg selv. I spareportalen kan se beholdningen din, liste over hvilke aksjer det er investert i, skatteopplysninger og mye mer.

Du starter fondsparing i nettbanken din hvor du velger «Sparing» og deretter «Fond» i menyen. Gjennom nettbanken velger du selv hvor tett du vil følge utviklingen.

Når skal du begynne å spare til pensjon?
Det er ingen regel for når du bør begynne å spare til pensjon. Det er imidlertid ofte sånn at pensjonen du vil få utbetalt av staten og det som spares gjennom arbeidsgiver ikke er tilstrekkelig for å opprettholde samme livsstil som pensjonist.

Jo tidligere du begynner, jo mindre trenger du å sette av i måneden og jo romsligere økonomi får du som pensjonist. Har du muligheten kan du jo begynne å tenke på pensjonssparing den dagen du har fylt opp BSU-kontoen og brukt til bolig.

Da er du godt i gang med sparing og vil kanskje ikke vil merke mye til at du setter av noen kroner hver måned. Noe du garantert vil merke den dagen du blir pensjonist.

Det lønner seg å starte pensjonssparing så tidlig som mulig.

Artikkelen er bestilt av
Sparebanken Øst

Del: