23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Fra samlingen på Arbeidern hvor det serveres kaffe og vafler til alle. (Foto: Privat)

Stort engasjement for flyktninger fra Ukraina i Øvre Eiker

Det mangler ikke på verken giverglede eller initiativ for å gjøre hverdagen til Ukrainere som kommer til Norge som flyktninger på grunn av den meningsløse krigen som Russland fører mot landet.
Annonse

En av foreningene som er startet opp er Øvre Eiker for Ukraina med base på Arbeidern i Gamle-Hokksund. Frelsesarmeen i Hokksund samler inn blant annet penger og flere private stiller opp.

Også Øvre Eiker kommune er en viktig partner i arbeidet med å bosette flyktningene som kommer, samt forsyne dem med nødvendig ting og hjelp. På kommunenes nettsider finner du god informasjon om hva du kan bidra med.

Annonse

På nasjonalt plan har søkemotoren Finn.no opprettet en egen avdeling de kaller Hjerterom. Dette for at det skal være lettere å finne boliger til dem som ankommer landet.

En av initiativtakerne til foreningen Øvre Eiker for Ukraina er Adrian Tollefsen. Han har flere venner i det nå krigsherjede landet og har stort engasjement for å hjelpe til i denne situasjonen.

Sist helg arrangerte han derfor grillfest for de flyktningene som er kommet til Øvre Eiker til nå. Det viste seg at norske og ukrainske grilltradisjoner ikke var veldig forskjellige.

Arrangementer i regi av Øvre Eiker for Ukraina
Vi arrangerer møter hver torsdag fra 16.30 – 18.30 for flyktninger som ankommer Øvre Eiker, på Frivillighetens hus, Arbeidern. Her serveres kaffe og vafler gratis til flyktninger. Alle ukrainere er velkommen, men om du ikke er flyktning, så koster vaffel og kaffe kr 20,-. Påfyll er gratis.

Vi møtes også til andre sosiale sammenhenger. Vi arrangerer grilling, piknik, fotturer i Hokksund med mer. Informasjon om dette kommer på siden Øvre Eiker for Ukraina på Facebook i god tid før arrangementet.

Nybegynnerkurs i norsk
Vi arrangerer gratis norskkurs for flyktninger to ganger per uke. Tirsdag fra 10.00-12.00 og torsdag fra 18.00 – 20.00. Hvis du ønsker å delta på det kan du sende en melding til oss på Messenger.

Velkomstteam
Vi har et velkomstteam. Det er Victoria Olsen og Adrian Tollefsen som har ansvaret. Om du eller din familie er flyktning og har ankommet Øvre Eiker kan du kontakte oss, og om dere ønsker det kan vi komme på besøk til dere der dere bor. Vi kan hjelpe med informasjon om det norske samfunnet, systemet, om skolegang, helsehjelp, barnehageplass og om kontakten med kommunen. Vi kan også være med første gang du skal besøke kommunen eller skolen for å vise støtte og hjelpe til med praktisk hjelp.

Utstyrshjelp
Vi kan også hjelpe med diverse utstyr. Om du har behov for en PC eller mobil for å utføre arbeid eller skole, om du trenger skolesekk, sportsutstyr eller skoleutstyr så kan du sende oss en melding på Messenger, så skal vi gjøre vårt ytterste for å skaffe det som trengs raskt.

Er du norsk eller lengeboende ukrainer og ønsker du å være frivillig? Da kan du sende oss en melding på Messenger så tar vi kontakt med deg.

Besøk oss på www.facebook.com/ukrainaieiker

Adrian Tollefsen inviterte til grilling på gårdsplassen sin hjemme på Loesmoen. Det var et populært tiltak. (Foto: Privat)
Del:
Annonse