22. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Arkivbilde fra 2018 da det også brant inne på Hellefoss Paper.

Ny brann på Hellefoss Paper – lørdag kunne det gått virkelig galt

(Oppdatert kl. 16.00) Natt til lørdag brant det på Hellefoss Paper i Hokksund. Bedriftens brannvern reddet sammen med lokalt brannvesen fabrikken fra totalskade. I dag brant det igjen, men ifølge politiet skal det denne gang være bare små skader og fabrikken ventes å starte opp igjen i løpet av ettermiddagen.
Annonse

Papirmaskinen på Hellefoss Paper har vært gjennom omfattende vedlikehold den siste tiden og det er blant annet byttet flere lager. Fabrikken har brukt et profesjonelt fimra til denne jobben, men ett eller annet sted har det gått virkelig galt, skal vi tro fabrikkeier Roar Paulsrud.

Han var ikke informert om dagens brann da Eikernytt.no ringte for å få en kommentar. Men etter å ha sjekket forholdene kunne han denne gangen puste lettet ut. Det var nemlig bare mindre skader og fabrikken starter trolig opp igjen i løpet av ettermiddagen.

Annonse

Også denne gang var det varmegang i et av de nye lagrene som var årsaken til brannen. Disse er fylt med olje slik at det potensielt kan utvikle seg til en større brann i løpet av kort tid. Brannen i dag var i forbindelse med tørkeprosessen.

Bedriften har eget brannvern som tar førsteinnsatsen og så kom brannvesenet raskt på plass for etterslukking. Også politiet rykket ut til stedet og vil etterforske hendelsen videre.

Var sekunder fra katastrofe
Verre var det med lørdagens brann selv om politiet også da meldte om et mindre branntilløp uten store skader.

– Dette kunne utviklet seg til en katastrofebrann hvor vi hadde mistet hele maskinen, sier eier Roar Paulsrud til Eikernytt.no.

Han berømmer mannskapene som jobbet nattskiftet for innsatsen samt det lokale brannvesenet. For her var det altså snakk om maksimalt ett minutt før hele maskinen hadde tatt fyr.

Roar Paulsrud forklarer at det var varmgang også da i ett av de nye lagrene. Oljen tok fyr og brannen spredte seg til andre deler av papirmaskinen.

– Hvert sekund teller i en slik situasjon og hadde det ikke vært for innsatsen til gutta på jobb denne natta, hadde Hellefoss vært historie nå, sier Paulsrud.

Ingen skal ha blitt skadet i dagens eller lørdagens brann på fabrikken, men tre ble sendt til legevakt for sjekk etter å ha fått i seg noe røyk etter lørdagens brann.

Fulle ordrebøker ut året
For første gang i Hellefoss-historien er ordrebøkene helt fulle. Fabrikksjef Geir Harbu forteller at de har solgt hele årets produksjon og har måttet øke bemanningen med 10 nye ansatte for å kunne kjøre seks skift gjennom sommeren. Bedriften produserer normalt 600 meter papir i minutter – tilsvarende tusen tonn i uka. Alt selges på eksport.

Papiret fra Hellefoss sendes ut i verden på biler og båt som returfrakt. Det betyr at lastebiler og skip som ellers ville gått mer eller mindre tomme hjem igjen etter å ha levert varer i Norge, får papir som returfrakt. Det er godt for økonomien til både befrakter og for Hellefoss Paper.

Den siste uka har fabrikken hatt tre stopp – to av dem som følge av brann. Det er dårlig butikk, og nå håper Geir Harbu de får løst problemene. Han sier det er på vei bedre overvåking av lager og andre slitedeler, men at det er lang bestillingstid på det meste de trenger. En duk som transporterer papiret gjennom maskinen ligger å venter på dem i Kina og det er uvisst når den kan bli sendt.

Lørdagens melding på POLITIDØGNET
Røykutvikling på Hellefoss Paper
02.04.22: Klokken 01.53 i natt fikk politiet melding om et branntilløp på Hellefoss Paper i Hokksund. Nødetatene rykket ut og var på plass etter kort tid. Brannvesenet jobbet nå med å få oversikt over omfanget av brannen og røykutviklingen. Det var trolig varmgang i en maskin og ingen brann med åpne flammer. Det er heller ingen omfattende materielle skader eller personskader på de som arbeidet på stedet.

Papirmaskinen på Hellefoss har stått stille i nesten hele dag etter brannen i et lager i formiddag. Vanligvis produserer denne 600 meter papir i minuttet tilsvarende tusen tonn i uka.
Det var dette for så vidt lille lageret på en av valsene som førte til nok en brann, men dagens brann var langt fra så dramatisk som den de hadde natt til lørdag.
Det er trange og ikke minst varme forhold når ting må repareres på Hellefoss Paper.
Fabrikksjef Geir Harbu var ikke på fabrikken da det begynte å brenne igjen i dag. Nå håper han at de slipper flere stopp i produksjonen. Ordrebøkene er nemlig fulle og de må kjøre døgnet rundt for å dekke etterspørselen.
Del:
Annonse