23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Else Kåss Furuseth tok Darbu med storm i går kveld i det som trolig er det eneste «talk-showet» som er arrangert på Eiker Scene noen gang.

Innafor med Kåss tok Darbu-publikummet med storm

I kjent stil fra Kåss til kvelds på NRK tok Else Kåss Furuseth publikum med storm på Darbu i går kveld i det som var det første «talk-showet» på Buskerud Folkehøgskole og Eiker Scene noen sinne.
Annonse

Vel 200 hadde møtt opp for å få med seg talk-showet der Else Kåss Furuseth hadde invitert gjester for å snakke om utenforskap og psykiske lidelser. Men det ble også mye humor i kjent stil fra TV-programmet hennes.

Sidemann Markus Neby fra TV-serien var for anledningen byttet ut med Stine M. Henriksen som er elev ved tegneserielinja ved skolen. Hun gjorde stor suksess som medhjelper til Else Kåss.

Annonse

Publikum fikk innledningsvis en selvironisk oppdatering på hvem Else Kåss var og er, fra barnebilder og opp gjennom oppveksten. Hun slang også med leppa og spesielt gikk det ut over ordfører Knut Kvale – også kalt Sølvreven av Else Kåss. Men på slutten av showet kunne ordføreren parere da han spurte om Else hadde sin naturlige hårfarge slik han har. Her ble TV-kjendisen for en gangs skyld fattig på ord før hun måtte innrømme farging.

Og selvsagt ble det mye humor rundt de rosa croxene som Else donerte til TV-aksjonen for et par år siden og som siden har gått Øvre Eiker rundt for å samle inn penger til TV-aksjonene.

De rosa croxene til Else Kåss ble kjøpt av Partum og Ola Kvale for et par år siden og de ble selvsagt et tema i innledningen av showet.

Alvorlig bakteppe
Men det var altså et alvorlig tema og bakteppe for dette talk-showet på Darbu. I panelet satt politiker Adrian Tollefsen, artist Vårin Strand, forfatter Molly Øxnevad og fotokunstner Rune Guneriussen.

Alle hadde sin historie å fortelle. Adrian Tollefsen har vokst opp med en mor med psykiske problemer og startet derfor sammen med tre kamerater landsforeningen Mental helse ungdom. Det som startet som et dugnadsprosjekt har i dag 30 ansatte og flere hundre frivillige som hjelper andre som sliter.

Vårin Strand fra Hokksund hadde en dobbeltrolle i kveldens program. Hun kunne fortelle om en barndom preget av mye sykdom og hun fikk som russ i 2014 hjernehinnebetennelse og ble lagt inn på sykehus med en kritisk tilstand. Heldigvis gikk det greit for Vårin, og året etter valgte store deler av russekullet å vaksinere seg som følge av denne alvorlige hendelsen.

Else Kåss med gjester. Fra venstre ser vi medhjelper Stine M. Henriksen, Else Kåss, Adrian Tollefsen, Vårin Strand, Molly Øxnevad og Rune Guneriussen.

Hennes andre rolle var å synge akkompagnert av Sindre Sauarlia på piano. Hun greide å bevege publikum i to omganger i løpet av kvelden.

Molly Øxnevad het tidligere Henrik og har sett seg nødt til å flytte til Danmark av primært to grunner. Den ene er at kjæresten bor der – den andre er at hun som transperson ikke føler å bli tatt på alvor av det norske helsevesenet med Rikshospitalet i spissen. Det mener hun at hun gjør i Danmark.

Den siste deltakeren i panelet var fotokunstner Rune Guneriussen fra Vestfossen. Han opplevde et samlivsbrudd rett før han skulle bli pappa og har i mange år kjempet som menns rettigheter til samvær med barnet på lik linje med mamma. Han mente det måtte til en endring i lovgivningen for at dette skulle skje.

Rune beskrev seg som en «einstøing» og sa han hadde hatt det fint under pandemien hvor han kunne konsentrere seg om kunsten og slippe å møte for mange mennesker.

Stine M. Henriksen gjorde en strålende jobb som medhjelper til Else Kåss. Hun kunne godt tenke seg å komme på TV, sa hun. Så gjenstår det å se om Else kan oppfylle det ønsket da.

Heder og ære
Som tidligere omtalt skulle dette talk-showet vært en del av fjorårets TV-aksjon. Men på grunn av pandemien lot ikke dette seg gjøre. Inntektene fra gårsdagens show går derfor til årets TV-aksjon – Leger uten grenser.

I tillegg til billettinntekter og sponsorer var det stelt i stand til en bedre middag på skolen i forkant av showet. Her måtte de som ønsket det, betale en god pris for mat og drikke før de kunne ta plass i salen.

Det er Kari Mette Høstvik i kommunen som står for det meste av organiseringen, og hun fikk honnør for stå-på-viljen for å ha dratt dette i land. Honnør og blomster ble det også til alle deltakere og ikke minst skolens ledelse og elever, som oppførte seg som de perfekte verter denne kvelden.

Ordfører Knut Kvale takket for showet og parerte kommentarene om sølvrev-håret med et spørsmål til Else om hun hadde sin naturlige farge. Da ble TV-kjendisen litt målløs – for en gangs skyld.
Rektor ved Buskerud Folkehøgskole – Heimtun, Mariann Aaland, takket alle som hadde stått på for å få dette mulig. Hun kunne fortelle at det er betydelig med arbeid som ligger bak en slik «produksjon».
Vårin Strand fra Hokksund underholdt med viktige budskap gjennom sin sang akkompagnert av Sindre Sauarlia på piano.
Del:
Annonse