26. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hyttebranner kostet over 350 mill. kroner i fjor og kan potensielt koste liv om ikke røykvarsler og slukkeutstyr er på plass. (Illustrasjon)

Hyttepåske i år? 15.000 hytter mangler slokkeutstyr

Nordmenn strømmer til hyttene sine i påsken, men samtidig øker risikoen for brann. Hvert år skjer over tusen hyttebranner, og undersøkelser viser at 8.000 hytter mangler røykvarsler, mens 15.000 mangler slokkeutstyr.
Annonse

– Folk må være klar over at dersom det brenner på hytta kan vi ikke forvente å få hjelp til å slokke i samme grad som hjemme. Mange hytter ligger avsides til, og det kan ta lang tid for det lokale brannvesenet å rekke frem. Vi må derfor være forberedt på å selv håndtere en brann, og da er det avgjørende at hytta har rikelig med varsling- og slokkeutstyr, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Hyttebranner for hundrevis av millioner i fjor
Det har vært en markant økning i bruken av hytte de siste årene, ikke minst etter at pandemien brøt ut. Forsikringsselskapene mottok i fjor 23 prosent flere brannskader i hytte enn året før, viser tall fra Finans Norge.

Annonse

Erstatningene etter brann i hytte var i fjor på over 350 millioner kroner. Dårlig vedlikehold og feil montering og bruk av skorstein og ildsted er blant de vanligste brannårsakene.

– Det viktigste du kan ha på hytta er en røykvarsler som virker. Den kan redde liv, men da må du teste den hver gang du ankommer, og ha friske batterier klare. Mangler både røykvarsler og slokkeutstyr kan en hyttebrann ende i en katastrofe. Det er ikke uten grunn at dette er utstyr som er påbudt i alle boliger, inkludert hytter, sier han.

Ta med egen hvis du leier
Stadig flere leier hytter i ferien, og både Tryg og Brannvernforeningen råder leietakere av hytte å ta ekstra forholdsregler for å redusere risikoen for brann på hytta.

– Det er en økende trend å leie hytte i påskeferien, noe som kan være en utfordring med tanke på brannsikkerheten. Er du usikker oppfordrer vi til å ta med deg en fungerende røykvarsler samt en gass/kullosvarsler hvis du leier hytte med gassdrevet utstyr. Slike fås kjøpt for noen hundrelapper hver, og er en billig livsforsikring dersom ulykken skulle være ute, sier Brandeggen.

Tryg Forsikring og Brannvernforeningens sjekkliste på hytta:
• Sjekk røykvarslerne hver gang hytta tas i bruk
• Ha alltid ekstra batterier i reserve
• Gå aldri fra levende lys
• Ikke bruk peis/ovn som tørkestativ
• Deponer og kast askeavfall på en forsvarlig måte
• Ikke gå fra hytta med elektriske apparater i bruk
• Vær ekstra varsom ved bruk av gass
• Sjekk utstyr og slanger jevnlig
• Sørg for rikelig tilgang til slokkeutstyr
• Bruk godkjente fagfolk til utbedringer som krever dette

Del:
Annonse