25. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Elgstølen - utleiehytte i Rendalen (Foto: Torkel Skoglund)

Tradisjonsrike hytter i moderne delingsmodell fra Statskog

Titusener reiser nå for å tilbringe påskeferien i sin private hytte. Samtidig får stadig flere øynene opp for bekymringsfri og klimavennlig hyttedeling med Statskog. Men du skal et stykke utenfor Eikerbygdene før du finner ei av disse hyttene.
Annonse

Jegere, fiskere og kanskje først og fremst turglade nordmenn og familier søker seg til Statskogs 90 utleiehytter og 140 åpne buer. De ligger gjerne i svært naturskjønne områder, noen av dem i nasjonalparkområder.

– Statskog-hyttene har lange tradisjoner, men tilhører samtidig en moderne delingstrend som gir et billig og klimavennlig alternativ fritt for bekymringer om vedlikehold. Modellen gir høy utnyttelsesgrad av hyttene og bidrar til at flere kommer seg ut i naturen, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Annonse

Kan finnes innsmett
Tidligere tiders skogsdrift utgjør ryggraden i Statskogs tilbud, men også en rekke hytter og buer er knyttet til historisk jakt, fangst og fiske. Noen fjellgårder er også med i sortimentet.

– Påska er høytid, også når det gjelder utleie, så det meste er utleid. Men om du leter, kan du fortsatt finne en og annen overnattingsmulighet, sier koordinator for Statskogs tilbud, Eva Kristin Grøndal.

Rimelig tilbud
Lave priser bidrar til å gjøre friluftslivet mer tilgjengelig. Statskogs hytter koster fra 500 kroner per natt, og de fleste ligger i spennet 500 – 1.000 kroner per natt. Enkelte hytter koster mer, men har da gjerne et høyt antall sengeplasser, slik som Ellingsvatnet med 20 sengeplasser til totalt 2.500 per døgn.

Det er ingen begrensning på hvem som kan leie hyttene eller bruke de åpne buene. Statskog sørger for vedlikehold, ved og gass.

UFO-hytta – utleiehytte i Hessdalen. (Foto: Jonas Olsen)

Høy utnyttelsesgrad, små avtrykk
Statskogs hytter har krevd små inngrep ved etablering i naturen, og baseres på enkel standard. Det betyr stort sett utedo, vann i bekken, solstrøm, gassbluss og vedfyring.

Plasseringen i naturen er derimot luksus.

Rekordinteresse
Stadig flere får øynene opp for det enkle og leide hyttelivet. 2020 var et rekordår for utleie hos Statskog. 2021 ga likevel et kraftig løft videre med over 20 prosent. Totalt var Statskogs hytter leid ut nær 10.000 døgn i fjor.

Statskog-hytter med flest utleiedøgn ulike steder i landet i 2021:
Nord-Norge, Høgskardhus, Dividalen, 188 utleiedøgn. Midt-Norge, UFO-hytta, Hessdalen, 244 utleiedøgnSør-Norge, Elgstølen Rendalen, 208 utleiedøgn

Gratis, åpne buer
Utleiehyttene gir forutsigbarhet ved at de kan leies på forhånd. Statskog har også 140 åpne buer som er gratis å bruke, enten som ly for en rast på dagstur eller for en enkel overnatting. Disse kan ikke bestilles på forhånd, og deles mellom brukerne.

Her er hyttene
Oversikt over åpne buer og utleiehytter finnes på Statskogs nettsider, https://www.statskog.no/hytter-og-friluftsliv/hytter-koier-og-aremal.

De nærmeste hyttene fra Eikerbygdene finner vi i vest for Kongsberg og i Finnemarka.

Bruk gjerne den nasjonale turportalen UT.no for å planlegge turer i norsk natur. Portalen drives av DNT, Friluftsrådenes Landsforbund og Statskog.

Fautbua – åpen bu i Femundsmarka. (Foto: Linda Kvítková)
Del:
Annonse