25. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Lars-Andreas Kristiansen har det meste klart foran åpningen av Vestfossen Kunstlaboratorium lørdag.

Fra «cameltoe» til blodig tyrefekting på Vestfossen Kunstlaboratorium

Lørdag 7. mai åpner Vestfossen Kunstlaboratorium sine dører for sesongen. Stortingspresident Masud Gharahkhani skal stå for den offisielle åpningen. Han får blant annet se bilder fra blodig tyrefekting, ett av verdens lengste malerier av en slange og bilde av en «cameltoe».
Annonse

Årets hovedutstilling på «kunstlabben» er «Girl meets Girl» i hovedbygningen. Den skulle egentlig vært vist i 2020-seongen, men på grunn av pandemoen lot dette seg ikke gjøre. Nå er det imidlertid klart for å vise samtidskunst fra 25 ulike internasjonale kunstnere. Men ett av verkene er ikke ferdig. Det skal elever ved kulturskolen i Øvre Eiker fullføre gjennom maling og tegning under ledelse av Eva Beate Laugerud.

I Galleri Star vil publikum møte en utstilling med abstrakte malerier av Anna-Eva Bergman, som er en pioner innen maleri og grafikk i Norge. Hun har virket som kunstner i flere tiår og denne utstillingen er kommet i stand takket være utlån fra Christian Sveas Kunststiftelse og Sparebanken Øst, som har bidratt med 200.000 kroner til dette rommet.

Annonse

I Utstillingshallen vil vi som besøkende gå inn i et særegent fotografisk billedunivers i Erik Wessels utstilling «Oppløpsside». Her må du være forberedt på bilder fra spansk tyrefekting og det er en blodig utstilling som viser tyrefektingen slik den er.

Tre av bildene som Anna-Eva Bergmann har laget. Du finner dem i Galleri Star.

I Prosjektrommet fortsetter Vestfoldarkivet serien av arkivutstillinger om gamle Vestfos Cellulosefabrik. Papir- og cellulosefabrikken ble etablert i 1886, men som i dag er blitt til Vestfossen Kunstlaboratorium. Her er det noen kjente ansikter sammen med annen dokumentasjon fra fabrikkdriften.

Lørdagens åpning er altså ved eikværing og stortingspresident Masud Gharahkhani. I tillegg skal daglig leder Lars-Andreas Kristiansen, kuratorer Paul Carey-Kent og Jari Lager, samt ordfører i Øvre Eiker Knut Kvale, holde taler slik det er vanlig ved «høytideligheter» som denne. Det hele starter kl. 13.30.

I Utstillingshallen finner du fotografier av Erik Wessel. Han kaller utstillingen sin «Oppløpsside» og inneholder mange bilder fra spansk tyrefekting. Men ikke bare det.

Årets utstilling er mer «barnevennlig» enn på lenge, men det finnes altså blodige bilder fra tyrefektning, noen bare pupper og en «cameltoe».

Jubilerer neste år
I 2023 er det 20-års jubileum for etableringen av Vestfossen Kunstlaboratorium. Da blir det ifølge daglig leder Lars-Andreas T. Kristiansen, et tilbakeblikk på det som har skjedd på stedet gjennom disse årene. Han lover også en ekstra stor utstilling som han mener vil fenge et stort publikum.

«Girl meets Gril» er hovedutstillingen som blant annet inneholder et av verdens lengste maleri av en slange og en kjempehval i «strikket» metallnetting. Det er også flere verker i dette materialet som har vært spesielt krevende å få hengt opp.

Fakta:
Vestfossen Kunstlaboratorium (VKL) er et senter for samtidskunst lokalisert i gamle Vestfos Cellulosefabrik i Øvre Eiker i Viken. Senteret ble opprettet av kunstneren Morten Viskum i 2003, og disponerer i dag 2.500 kvadratmeter.

Kunstsenteret viser internasjonal samtidskunst av høy kvalitet. Per i dag er utstillingsprogrammet sesongbasert og holder åpent fra mai til september hvert år. VKL består av flere separate visningsarenaer, inkludert hovedbygningen, Galleri Star, en utstillingshall og et prosjektrom. I tillegg kommer formidlingsverksted, konferanserom, kafé og gjesteatelier.

Vestfossen Kunstlaboratorium får mye offentlig støtte til driften. Staten bidrar med vel fire millioner over statsbudsjettet. Viken fylkeskommune med ca. 1,6 mill. og Øvre Eiker kommune med ca. 1,3 mill. I tillegg har Stiftelsen Fritt ord bidratt med 175.000 kroner til produksjon av utstillingsbøker.

Utstillingen med bilder av Anne-Eva Bergmann er delvis sponset av Sparebanken Øst. Lars-Andreas sier dette er nødvendig på grunn av høye kostnader og takker Per-Øyvind Mørk for tildelingen. Banken har gitt totalt 1,1 mill. til disse utstillingene over fire år.
Del:
Annonse