19. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Er bitcoin egentlig en god investering?

ANNONSØRINNHOLD: For et par år siden mente mange at Bitcoin, Krypto og tilsvarende elementer kom til å gå snarlig over, og at det aldri kom til å bli et seriøst medium for å få til noe som helst. I dagens marked er det mye som tyder på at dette ikke er tilfelle i det hele tatt, og at krypto har en fremtid som en meget seriøs ressurs i økonomien.

Aksjemilliardær David Rubenstein meldte allerede i mai 2021 at «Kryptovalutaer som bitcoin er kommet for å bli».

Hvordan har det vært å være med på dette Bitcoin-toget?
Det er svært enkelt å finne eksempler på folk som har gjort det veldig stort i Bitcoin og krypto. Et google søk etter «Bitcoin Millionaire» gjør jobben der enkel, men hvordan ser fakta ut? Det er åpen kunnskap at dette markedet har vært i svært volatil bevegelse siden det først traff markedet. Hvis vi her ser på noen datoer hvor vi kunne gått inn og ut av dette markedet, vil vi se klart og tydelig hvordan vi kunne hatt det som passasjer på Bitcoin-toget.

Hvis du kjøpte deg inn med 10.000 kroner i januar 2020, og solgte deg ut ett år senere, ville du sittet igjen med litt over 40.000.

Hvis du kjøpte deg inn med 10.000 kroner i november 2021, og solgte deg ut i januar 2022, ville du sittet igjen med totalt 5.600.

Hvis du hadde vært med fra bunn til topp og kjøpte deg inn med 10.000 kroner i november 2016, og solgte deg ut i november 2021, ville du sittet igjen med omkring 760.000.

Som vi ser: Mye å hente, og mye å tape. Hvordan går vi egentlig frem for å kjøpe bitcoin og annen kryptovaluta? For deg som vil vite mer har BodøPosten kommentert dette i sin artikkel.

Hva er kryptovaluta egentlig?
Du, som oss, har kanskje hørt dette forklart mange ganger, men også som oss skader det ikke å få det forklart en gang til:

Forbes skriver: «Kryptovaluta er desentraliserte digitale penger, som baserer seg på blokkjede teknologi (Blockchain Technology)». Denne teknologien eies ikke av en enkel person eller myndighet, men er distribuert rundt på tusenvis av datamaskiner rundt om i verden.

Bitcoin i med- og motvind
Det er en ærlig debatt gående om bitcoin og tilsvarende skal vurderes som spekulering (å handle i verdier du antar kommer til å endre verdi kun basert på markedets vurdering), eller investering (å handle i verdier fordi du ser for deg at den underliggende verdien i produktet kommer til å endres.)

Pådrivere for «spekulant»-logikken, vil påstå at en kryptovaluta ikke har noen iboende verdi i det hele tatt. Den eneste verdien den har er at folk tror den har en verdi. Dermed kan den like godt kollapse når som helst, så snart markedet finner ut at de er lei av det.

Krefter som taler for Bitcoin og krypto, vil påstå at dette er tilfelle for all valuta i verden. Det har kun verdi fordi folk mener det har verdi, og selv om dette også er tilfelle for bitcoin, er det ikke et slående argument imot. Kan man ikke si det samme om alle verdier?

Altså at denne effekten påvirker alt som kjøpes og selges? Hvis alle hadde bestemt seg for at de skulle slutte å kjøre bil i morgen, ville ikke da alle verdens bilselskaper vært verdiløse, på tross av underliggende «selvsagte verdier»?

Hva har inflasjon med krypto å gjøre?
For å si det litt enkelt: Hvis den Amerikanske sentralbanken, eller EU bestemmer seg for å trykke store mengder Dollar, eller Euro, så kan de med enkelhet gjøre dette. Det er blant annet deler av grunnen til at tiden etter koronaen har demonstrert voldsom inflasjon. Penger er mindre verd, fordi det er mye mer penger i spill.

Dette er altså ikke mulig i Blokkjede-verden. Det er ingen som kan fatte et vedtak eller slå neven i bordet, og få valutaen til å bevege seg i en eller annen retning. Dette er, som gjentatt til det kjedsommelige; desentralisert, og eies kun av sine faktiske respektive eiere.

Følg med i timen, og få bred kunnskap og innsikt
Kildene
vi kan bruke for å lære om krypto, og holde seg oppdatert på opp og nedganger, og ikke minst forsøke å forstå hvor de kommer fra, og hvordan man kan jobbe med dem, er mange.

Vi anbefaler å holde et øye med alt fra store internasjonale finansskrifter, til å følge med på mindre lokale nyhetsaktører, for å danne seg et helhetlig bilde av hvordan økonomien fungerer og ting henger sammen, og med det ha muligheten til å kunne gjøre deg opp meninger om hvordan krypto kan påvirke. Både på små og stor, lokal og internasjonal skala. På den måten er du godt posisjonert til å kunne ta kloke valg, både på kort og lang sikt, og både med små og store økonomiske valg.

Denne artikkelen er bestilt av Organics Holding LTD i London.

Del: