23. april 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det brenner fortsatt i skogbunnen på Østerud ved Eikern. Men det er ikke lenger åpne flammer eller mye røyk. Innsatsen fortsetter til lørdag da ny vurdering tas.

Fortsatt slukkeinnsats på Østerud etter fem dager med skogbrann

Det brenner fortsatt i skogen overfor Østerud langs Eikern – fem dager etter at brannen ble oppdaget sist søndag. Det er nå en nitidig innsats fra både Sivilforsvaret og mannskaper fra DRBV for å få slukket siste rest av brannen.
Annonse

Det var like over klokken 18 sist søndag at det ble meldt om skogbrann på Østerudfjellet overfor Østerud ved Eikern. Siden da har det pågått en intens slukkeinnsats med mannskaper fra Drammensregionens Brannvesen, Sivilforsvaret og ved hjelp av brannhelikopter.

Nå er det ikke lenger synlige flammer i terrenget, men det betyr ikke at brannen er slukket helt. Det brenner fortsatt i skogbunnen og mannskapene har en solid jobb å gjøre for å få slukket det som ligger og ulmer rundt røtter og i skogbunnen.

Annonse

Ønsker seg mer regn
Innsatsleder Martin Paulsen i DRBV ønsker seg mye mer regn, men det ønsket får han neppe oppfylt med det første. Det er nemlig meldt om varmere vær de kommende dagene og ikke en dråpe med nedbør.

– Vi jobber fortsatt i terrenget, men det er ikke meldt om åpne flammer eller mye røyk lenger. Vi har nå ca. 20 mannskaper fra Sivilforsvaret og seks personer fra brannvesenet, forteller Paulsen.

Nattestid trappes innsatsen noe ned for å hvile mannskaper og på grunn av sikkerheten.

Det jobbes med å slukke det resterende av brannen både i bunnen og på toppen fjellet. Men det er ulendt terreng og det har gått ras i området, noe som gjør arbeidet ekstra vanskelig og ikke minst farlig.

– Vi har ikke regnet på hvor mye en slik skogbrann koster samfunnet, men det er betydelige summer. Derfor er det viktig at folk nå virkelig er forsiktige med all bruk av ild, enten det er engangsgriller eller sigaretter, sier Paulsen.

Helikoptrene er nå satt på bakken og innsatsen skjer utelukkende fra bakkenivå. Det vil de fortsette med fram til lørdag morgen, da det skal tas en ny vurdering og oppsett av en bemanningsplan dersom det trenges.

Det er ikke noen kjent brannårsak til denne skogbrannen, som så langt har kostet enorme summer for samfunnet. Martin Paulsen minner da også om at det er den som forårsaker en brann, som står ansvarlig og som kan bli erstatningspliktig.

Del:
Annonse