23. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Lukas lager her sin egen pizzavariant og skal steke den om kort tid. Den smakt helt topp, sa han.

Steinerskolen fikk «testkjøre» ny pizzaovn på Fiskumhytta

Elevene ved Kongsberg Steinerskole var de første som fikk «testkjøre» den nye pizzaovnen som Fiskum Idrettslag fikk penger av fylkeskommunen til å kjøpe inn. Her fikk elevene «designe» sin egen pizza og så steke den med litt hjelp av initiativtakeren selv.
Annonse

Tar du av fra E134 ved Darbu – kjører opp til den nye industriparken og så inn på den gamle grusveien. Nesten innerst på Løkenveien – etter flere kilometer med veiskiller og ingen skilting, finner du forhåpentligvis Fiskumhytta.

Det gjorde i hvert fall lærere og elever ved Kongsberg Steinerskole mandag. De 12 elevene skulle få være «prøvekaniner» for Fiskum ILs nyeste tilbud – nemlig matlaging i det fri.

Annonse

Helt ute i det fri var det imidlertid ikke. Et militærtelt med en solid vedfyrt varmeovn sørget for behagelig temperatur til pizzabaking med ulike ingredienser. Deretter gikk turen til den nyinnkjøpte pizzaovnen der det kun tok 90 sekunder å få stekt porsjonspizzaen ferdig.

De 12 elevene mellom seks og 12 år storkoste seg i skogen med selvbakt pizza. I tillegg ble det aktiviteter som skyting med pil og bue, steinsamling og krystalljakt i området. Det ble også mange oppdagelsesturer i nærområdet, for her var det nok å ta seg til.

Ungene fant mange fine lekesteder mens lærerne passet på med litt avstand.

Bak det hele står Øyvind Saastad i Fiskum IL. Han hadde full kontroll på den vedfyrte ovnen og viste ungene hvordan det hele skulle gjøres. For her var det snakk om presisjon på tid i en ovn som holdt over 300 grader.

Tilbudet om å lære seg å lage mat ute i det fri kommer nå til flere skoler – i første rekke Darbu. Men også andre vil bli invitert med på tur langt til skogs. For Fiskum IL er ikke ferdig med å bygge ut dette tilbudet. En ny steinovn skal på plass bare kommunen og idrettslaget blir enig om plasseringen på uteområdet til hytta.

Utstyrt med meisler og hamre lette ungene etter krystaller like ved Fiskumhytta.

Det er også satt av penger til bedre skilting – noe Eikernytt.no kan underskrive på er en nødvendighet. Det er også bevilget penger til flere ovner som skal stå utendørs slik at små og store kan benytte seg av disse så sant ikke skogbrannfaren setter en stopper for det.

– Vi ønsker å vise ungene at det er fullt mulig å lage god mat ute i skogen bare de har gjort noen forberedelser, sier Øyvind Saastad.

Pil og bue er både spennende og morsomt så lenge pilene treffer der de skal. Hvis ikke blir det leting i skogen og det er ikke fullt så morsomt.
Her stekes det og pizzaen går unna i små sultne kropper.
Rejane, Gustav og Iselin fant mange fine steiner i nærområdet, som blant annet inneholder et gammelt sink-brudd.
Jaruslav og Rejane får her hjelp til å dele pizzaen de har laget.
Pizza-sjef og initiativtaker, Øyvind Saastad, i full gang med stekingen.
Del:
Annonse