19. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Marta Johanne Gjengedal i Skatteetaten sier det er mange grunner til at du må vente på skatteoppgjøret. Men de aller fleste har fått det til nå.

Siste skatteoppgjør før sommeren er sendt ut – neste mulighet er i august

Nesten 9 av 10 lønnstakere og pensjonister har nå fått skatteoppgjøret sitt. Det kan være flere årsaker til at akkurat du ikke har fått ditt. Også næringsdrivende må vente til høsten.
Annonse

Nesten 4,4 millioner lønnstakere og pensjonister har allerede fått skatteoppgjøret sitt. Til sammen er det utbetalt nesten 30 milliarder kroner i skatt til gode.

Er du blant de som ikke har fått skatteoppgjøret ditt til nå, får du det tidligst 17. august. Etter denne datoen blir skatteoppgjørene sendt ut fortløpende etter hvert som de blir ferdige, frem til slutten av november. 

Annonse

–Vi jobber fortløpende med å bli ferdige med skatteoppgjørene, men som alltid foregår arbeidet utover høsten og det er noen som må vente lengre enn andre, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

De vanligste årsakene til at noen må vente
Det er forskjellige årsaker til at noen må vente for å få sitt skatteoppgjør, og Skatteetaten kan ikke gi deg en konkret dato for når du får skatteoppgjøret ditt, verken på skattekontoret eller per telefon.

– De vanligste grunnene til at du ikke har fått skatteoppgjøret ditt er at du er tatt ut i tilfeldig kontroll, at du har en komplisert skattemelding eller at du er gift med en som er næringsdrivende, forklarer Gjengedal.

Det er bare de som har levert skattemeldingen innen fristen som har fått skatteoppgjøret tidligere enn 29. juni. Har du for eksempel benyttet deg av leveringsfritaket eller fått skattemeldingen på papir, vil det som regel ta lengre tid før skatteoppgjøret ditt er klart.

Du får beskjed når skatteoppgjøret er klart
Selv om du hadde ukompliserte skatteforhold og var rask med å levere skattemeldingen, er du ikke garantert et tidlig skatteoppgjør. Skatteetaten tar blant annet stikkprøver som betyr at personer tilfeldig blir tatt ut til kontroll. Så snart den enkeltes skattemelding er behandlet sendes det ut skatteoppgjør.

– Vi forstår at mange er opptatt av å få skatteoppgjøret så raskt som mulig, men som sagt så er det mange forhold som gjør at vi ikke kan si konkret når den enkeltes skatteoppgjør vil være klart. Du trenger ikke ta kontakt, du hører fra oss når skatteoppgjøret ditt er klart, sier Gjengedal.

Tall og fakta om skatteoppgjøret
Så langt har 4,4 millioner lønnsmottakere og pensjonister mottatt skatteoppgjøret sitt. Cirka 2,6 millioner har fått utbetalt til sammen 29,7 milliarder kroner, eller 11.300 kroner i gjennomsnitt. Samtidig må knappe 800.000 betale restskatt. I snitt må hver enkelt betale cirka 39.000 kroner i restskatt.

Hvis du har fått skatteoppgjør nå i juni og fått beskjed om at du skal betale restskatt, er fristen for å betale 20. august. Fikk du over 1.000 kroner i restskatt, deles summen opp i to fakturaer. Fristen for å betale den første fakturaen er 20. august, og fristen for den andre fakturaen er 24. september.

Du må betale restskatten selv om du har endret skattemeldingen etter fristen eller klaget. Hvis du ikke betaler restskatten i tide, løper det forsinkelsesrenter ved forfall frem til du betaler.

– Betaler du ikke innen fristen, regner vi det som om du ikke har betalt. Trenger du hjelp, kan du kontakte oss. Restskatt under 100 kroner trenger du ikke å betale, melder Skatteetaten.

Del:
Annonse