23. mars 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, oppfordrer alle unge som jobber i sommer til å vurdere skattekort eller frikort.

Har du husket frikort eller skattekort i forbindelse med sommerjobben?

Forventer du å tjene mer enn 65.000 kroner i løpet av året bør du vurdere å bestille et skattekort. Hvis ikke blir det trukket 50 prosent skatt på den delen som er over denne summen.
Annonse

Skatteetaten har så langt i 2022 skrevet ut nesten 10 prosent flere frikort til ungdom mellom 13 og 18 år sammenlignet med 2020, og noen tusen flere enn i fjor.

– Mange ungdommer får sitt første møte med arbeidslivet i sommer, og da er det viktig å sjekke at du faktisk har fått et frikort eller skattekort, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Annonse

Hvis du ikke har frikort, er arbeidsgiveren pliktig til å trekke 50 prosent skatt på lønnen du får. Hvis du har frikort, men ikke skattekort, trekkes det 50 prosent skatt på lønnen som er over frikortgrensen, som er på 65.000 kroner.

– Blir du trukket for mye skatt i løpet av året får du skatt til gode, men det er først når skatteoppgjøret i 2023 er klart, forklarer Gjengedal.

Hva er et frikort?
Et frikort er et skattekort som viser at arbeidsgiver ikke skal trekke skatt av lønnen. Du kan ha frikort hvis du tjener 65.000 kroner eller mindre i løpet av året. Det inkluderer all skattepliktig lønn, sykepenger og feriepenger. Både feriepenger du tjente opp i fjor og som blir utbetalt i år, og feriepenger du får utbetalt hvis du slutter i jobben i år, inngår i frikortbeløpet på 65.000 kroner.

Fra og med det året du fyller 13 år får du automatisk tildelt et frikort dersom du tjente under 65.000 kroner året før. I år har i overkant av 390.000 mellom 13 og 18 år fått frikort. Skal du jobbe er det uansett viktig at du undersøker at du faktisk har et frikort eller skattekort.

Sjekk opplysningene
Forventer du å tjene over 65.000 kroner i løpet av året er det klokt å vurdere et ordinært skattekort. I løpet av fjoråret var det over 17.000 mellom 13 og 18 år som endret fra frikort til skattekort. Til nå i år har cirka 5.000 gjort det samme.

– Når vi produserer skattekort og frikort så er skattetrekket kun et estimat på hva den enkelte kommer til å tjene i løpet av 2022. Vi vet ikke alt om alle, så derfor er det viktig at du sjekker at dette estimatet er korrekt slik at det blir trukket riktig skatt av inntekten din, sier Gjengedal.

Enkelt å endre
Du kan når som helst bestille eller andre skattekortet ditt på skatteetaten.no. Dersom du endrer opplysninger, ser du umiddelbart hvordan dette påvirker skattetrekket ditt. Du trenger ikke foreta deg noe etter at du har sendt inn endringene. Skatteetaten ordner et nytt skattekort til deg, mens arbeidsgiver, Nav og andre henter dette direkte fra Skatteetaten.

– En viktig huskeregel, både ungdom og voksene, er at alt som påvirker privatøkonomien din kan påvirke skattetrekket ditt. Derfor er det klokt å sjekke skattekortet og gjøre eventuelle endringer. På den måten betaler du riktig skatt og du unngår restskatt når skattemeldingen neste år kommer, sier Gjengedal.

Del: