3. februar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Hunder har best av å være ut i sommervarmen, men for all del ikke la hunden være alene i bilen. Blir den overopphetet kan den få alvorlige skader. (Foto: Fremtind)

Advarer: Ikke ha hunden i bilen – kan bli 85 grader varmt

Det kan gå veldig galt om du lar hunden være alene i bilen. Varige skader eller død om det blir riktig varmt. Se på tabellen nedenfor hvor fort temperaturen stiger i en bil parkert i solsteika.
Annonse

En hund tåler ikke varme veldig godt. Blir hunden overopphetet kan den få alvorlige skader i hjernen, hjertet, tarmene, leveren og nyrene, og den kan i verste fall dø.

– Det kan bli 85 grader i en bil som står parkert i solen, når det er 22 grader ute. Ikke la hunden være alene i bilen, sier skadeforebygger Therese Hofstad-Nielsen i Fremtind.

Annonse

I sommervarmen er bør du også sørge for at hunden får i seg mer vann enn vanlig.

– Hunder svetter ikke slik som mennesker gjør, og derfor blir de raskt varme. De kvitter seg med overskuddsvarme ved å pese. I en lukket bil, med høy temperatur, blir luften fort full av vanndamp. Det minsker effekten av pesingen til hunden, sier skadeforebyggeren.

Dette gjør du om du ser en hund i varm bil
– Dersom du ser en hund etterlatt alene i en bil i varmen, må du først prøve å få kontakt med eieren. Dersom det ikke er mulig, ring politiet, oppfordrer Hofstad-Nielsen.

For å oppspore eieren av en bil, kan du sende en SMS til Statens vegvesen. Skriv REGNR og så registreringsnummeret på bilen, og send til 2282. Får du ikke tak i eieren av bilen, ring politiet på 02800, eller Mattilsynet. 

Får du ikke kontakt med noen av disse, og du ser at hunden lider, kan du bryte deg inn i bilen for å hjelpe den.

– Du er pliktig til å hjelpe et dyr i nød, sier Hofstad-Nielsen.

Mange nyere biler, som for eksempel Tesla, har klimaanlegg som kan stå på selv når bilen er parkert. Noen biler har også en egen funksjon for hund i bil. Da står det på skjermen ved rattet, at bilen er i hundemodus.

Hva skal du se etter?
Har du ikke hund selv, vet du kanskje ikke hva du skal se etter. En overopphetet hund peser kraftig, er ustø og forvirret, og har tørre og røde slimhinner i øyne og munn. Hunden kan sikle eller kaste opp. Den har høy kroppstemperatur (over 39 grader), og i alvorlige tilfeller kan den besvime.

Slik hjelper du en overopphetet hund
Ta med hunden til et sted med skygge. Kjøl den ned ved å dusje den med vann eller dekke den med et vått håndkle. Ta vann på potene, brystet og magen til hunden. Ikke bruk is, da kan den få sjokk. Prøv å få den til å drikke vann.

– Ring en veterinær som kan vurdere situasjonen og behovet for tilsyn. Du må kanskje kjøre den til en klinikk så den kan få væskebehandling eller sjekkes for skader, sier Hofstad-Nielsen.

Del: