24. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

SOS-knappen sitter oftest i taket mellom passasjer og fører og kan være en livredder ved ulykker. (Foto: NAF)

Denne knappen i bilen kan redde livet ditt

Alle nye biler er utstyrt med en SOS-knapp som kobler deg direkte til nødetatenes alarmsentral. - Ved en alvorlig ulykke vil bilen selv ringe og varsle, og angi nøyaktig hvor ulykken har skjedd, sier Marianne Søhagen, trafikkfaglig rådgiver i NAF.
Annonse

SOS- knappen er som oftest plassert i taket ved det innvendige speilet, midt mellom forsetet og passasjersetet. Slik kan den nås fra begge plassene. Knappen, (eCall), vil koble deg opp til nærmeste 110-sentral, noe som gjør at hjelpen kommer fortere dersom ulykken er ute.

– Rask hjelp kan være avgjørende ved en ulykke, og bilen vil varsle selv ved en større hendelse. Du kan også bruke knappen dersom du kommer først til et ulykkessted eller blir vitne til en alvorlig ulykke, sier Søhagen.

Annonse

Kan brukes i utlandet
Mikrofoner i bilen gjør at du kan snakke med operatør på alarmsentralen uten å bruke mobiltelefonen. Knappen vil virke uansett, og du kan også bruke den i EU-land.

– Det er en god forsikring å ha i bilen, også dersom du selv skulle få et illebefinnende og ikke klare å varsle. SOS-knappen kan være med å redde liv, og det er viktig at du sjekker hvor den er plassert i bilen du kjører, sier Søhagen.

Fakta om SOS-knappen (eCall):
• Finnes i alle nye biler etter 2018

• Ved en ulykke går det et automatisk varsel til nødetatene som gir nøyaktig angivelse av stedet ulykken har skjedd.

• Du blir koblet opp til nærmeste 110-sentral og kan kommunisere med operatør uten mobiltelefon.

• Som oftest plassert ved innvendig speil, i midten opp mot taket

• Kan brukes hvis du er først på et ulykkessted, blir vitne til en ulykke eller selv trenger medisinsk hjelp.

Del:
Annonse