31. januar 2023

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Video fra dashbordkamera blir mer og mer brukt som bevis i forsikringssaker. Det kan spare deg for store utgifter om du er en uskyldig part i ulykken. (Foto: Shutterstock)

Kameraet som kan redde bilferien din i sommer

Video fra dashbordkamera blir stadig mer brukt som bevis i forsikringssaker. Skal du på bilferie er det en derfor en billig forsikring i tilfelle du utsettes for en trafikkulykke der du er uten skyld.
Annonse

– Slike videoer er ofte avgjørende der partene er uenige, og det ikke finnes vitner. Vi har en rekke tilfeller der kunder har blitt påkjørt, og hvor motparten har lagt skylden på den andre bilen. Med video av hendelsen ender det som regel med at skylden blir riktig fordelt, og mange slipper en skyhøy og feilaktig regning som kunne ødelagt bilferien deres, sier Torbjørn Brandeggen i Tryg Forsikring.

Juli og fellesferien pleier å bære preg av mange trafikkulykker og bilskader. For juli i fjor fikk forsikringsbransjen inn hele 28.000 skademeldinger til en erstatningskostnad av 605 millioner kroner.

Annonse

Kolliderte med buss
Dashbordkamera med god oppløsning fås kjøpt fra rundt 1.000 kroner og oppover. Som regel er de i opptak mens bilen er i gang, og tar opp video kontinuerlig.

– I en sak hadde vår kunde kollidert med en buss. Da pleier nesten alltid personbilen få skylden. Men videoen viste at bilen var oppe på siden av bussen da denne blinket og plutselig svingte rett ut av busslommen slik at de to kolliderte. Dashbordkameraet avslørte at bussen ikke hadde oppfylt aktsomhetsvilkåret, og føreren av personbilen vant frem, forteller han.

Ta mobilbilder også
Selv med dashbordkamera er fremdeles skademeldingsskjema noe vi bør fylle ut i forbindelse med en trafikkulykke. Den kan gi uttrykk for en enighet om de faktiske forhold.

– En felles skademelding signert av begge parter er ofte selskapenes viktigste bevismiddel, så det anbefaler vi alle å forsøke å få til, spesielt i utlandet. Så gjelder det å være nøye med utfyllingen, at du kan gå god for beskrivelsen av ulykken før du signerer. Samtidig synes vi all teknologi som bidrar til sikkerhet er en bra ting. Bilder av skadested og skadene, tatt med mobil, samt video fra dashbordkamera er et viktig supplement, ikke minst der det er påstand mot påstand, sier Brandeggen.

Dersom du blir innblandet i en trafikkulykke så sjekk at det ikke er trafikkfarlige skader på bilen før du kjører videre. Er du usikker eller bilen ikke er i kjørbar stand bør du kontakte forsikringsselskapet ditt, og leiebilselskapet dersom du har leiebil.

Del: