27. mai 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

I mars 2014 omkom en mor og sønn i denne hytta ved Lauvtjern i Øvre Eiker. Den gang ble kullosforgiftning anslått som den mest sannsynlige dødsårsaken. (Arkivbilde)

Ferien er høysesong for kullosforgiftning – liten kunnskap om årsaker

1 av 4 nordmenn vet ikke hvilke apparater som kan føre til kullosforgiftning. Noen ganger kan det føre til tragiske hendelser som den en familie fra Modum opplevde i 2014 da mor og sønn omkom i en hytte på Lauvtjern.
Annonse

Norske hjem er hovedsakelig oppvarmet av elektrisitet, men mange hytter og båter er utstyrt med gass eller aggregater til oppvarming eller matlaging. Giftinformasjonen, som er en del av Folkehelseinstituttet, anbefaler nordmenn å gjøre seg kjent med situasjoner hvor kullosforgiftning kan forekomme, symptomene, samt å installere kullosalarm.

1 av 4 nordmenn sier at de ikke er kjent med hvilke installasjoner som kan forårsake kullosforgiftning. Dette kommer frem i en skandinavisk undersøkelse om kullosforgiftning utført av YouGov på vegne av Netatmo.

Annonse

Dette overasker imidlertid ikke Anita von Krogh, seniorrådgiver i Giftinformasjonen, avdeling akutte forgiftninger i Folkehelseinstituttet.

– Dessverre er jeg ikke veldig overasket. I Giftinformasjonen erfarer vi hyppig at folk ikke er kjent med hvilke apparater som kan forårsake kullosforgiftning, og pågangen for slike henvendelser er øker i ferietiden, sier Krogh.

Den samme undersøkelsen viser også at nordmenn eier flere apparater hvor det foregår forbrenningsprosesser.

– Ti prosent av den norske befolkningen eier gassapparater, seks prosent eier drivstoffdrevne aggregater, og omtrent tre prosent eier en fyrkjele. Ved feil bruk eller feil installering, er alle disse apparatene en mulig kilde til kullosforgiftning, sier Marie Tranchimand, markedssjef i Netatmo.

Ved feil bruk eller feil installering, er gassdrevne apparater og aggregater en mulig kilde til kullosforgiftning, sier Marie Tranchimand, markedssjef i Netatmo.

Kunnskap er avgjørende
– For å forstå om du er utsatt for kullosforgiftning er det viktig med en grunnleggende forståelse av hvordan kullos dannes og kunnskap om symptomer som kan oppstå, sier Krogh.

Kullos er en lukt- og fargefri gass som oppstår ved ufullstendig forbrenning, altså forbrenninger hvor det er lite tilgang på oksygen. Typiske symptomer på kullosforgiftning kan for eksempel være hodepine, svimmelhet, kvalme, oppkast, diaré og besvimelse.

Dette er imidlertid symptomene på veldig mange sykdommer. Krogh mener at kunnskap om omstendigheter hvor kullos kan oppstå, skaper et veldig viktig grunnlag for å forebygge kullosforgiftning.

– Installer, bruk og vedlikehold apparatet slik de er tiltenkt. Sørg for god ventilasjon når du bruker gassdrevne apparater som er beregnet til innendørs bruk. I tillegg er det lurt å ha en kullosalarm i hytter, båter eller lignende hvor det brukes gass eller aggregater til oppvarming og matlaging. Apparater beregnet til utendørsbruk som primus, griller, og aggregater må ikke brukes innendørs, i teltet eller i andre lukkede rom, sier Krogh.

Anita von Krogh i Giftinformasjonen er ikke overrasket over at så mange som én av fire ikke vet hvilke installasjoner som kan føre til kullosforgiftning.

Del:
Annonse