27. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Det er ventet mye lyn og torden over deler av Østlandet onsdag. Regn, hagl og sterke vindkast kan også forekomme. (Foto: Colourbox)

Forbered deg på en runde med drittvær på onsdag

Onsdag fra klokken 12.00 og utover dagen forventes det mye lyn og torden over store deler av Østlandet – herunder Drammensregionen. Du må også regne med kraftige vindkast og nedbør.
Annonse

Meteorologisk institutt har i dag sendt ut farevarsel på gult nivå når det gjelder lyn og torden. I tillegg kan det komme kraftige regnbyger og sterke vindkast, så her er det all grunn til å sikre løse gjenstander i hagen, samt trekke ut kontakten til ømfintlige apparater.

I varselet fra Meteorologisk institutt heter det:
Det ventes tordenvær og mye lyn på deler av Østlandet onsdag. Tordenværet starter i sørvest og beveger seg nordøstover. Det vil være store lokale forskjeller i intensitet og noen steder vil ikke få tordenvær.

Annonse

Anbefaling
Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. Følg med på værradar eller lyn.met.no. Koble fra elektriske apparater. Søk ly. Unngå åpne sletter og store trær. Ikke svømme eller bade.

Konsekvenser
Tordenværet kan føre med seg lokalt kraftige vindkast. Lokalt kraftige regnbyger. Fare for skade på objekt(er) som følge av lynnedslag. Strømforsyningen og TV/internett kan bli påvirket. Hagl kan forekomme og kan for eksempel gi forbigående glatte veier. Større hagl kan føre til skade, for eksempel på bil eller avling. Lynnedslag kan føre til brann i bygninger og skog/vegetasjon.

Tidsperiode
Onsdag 13. juli kl. 12.00 – faren øker
Onsdag 13. juli kl. 20.00 – faren over

Tips for å unngå lynskader

• Trekk ut TV-antenne og stikkontakter. Spesielt ladekabler og wifi-rutere som fort blir ødelagt av lynnedslag. Dette er smart å gjøre selv om det ikke er meldt tordenvær når du skal bort.

• Installer overspenningsvern i stikkontakter og sikringsskap. Sistnevnte må du få en el-installatør til å gjøre.

• Søk ly. Unngå bading og svømmetur, store sletter, golf- og fotballbaner.

• Tilpass farten etter kjøreforholdene. Mye regnvær kan gi glatte veibaner.

• Vær oppmerksom på dyrene – dyr kan ofte bli engstelige for tordenvær.

• Ha en fulladet powerbank liggende om du trenger strøm.

• Hold deg oppdatert om utviklingen av været og værvarselet. Følg med på værradar eller lyn.met.no.

(Kilde: Fremtind)

Del:
Annonse