23. juli 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Joakim Visnes fra Hokksund med Gull medalje fra konkurransen i Seoul (klasse Jr. B, 17-18 år). (Alle fotos: Privat)

Hokksund-danser med imponerende opptredener i Korea

Joakim Visnes 17 år fra Hokksund fortsetter å imponere med dansen sin og denne gangen i en av verdens største ballettkonkurranser – kun tre år etter at han startet med ballet ved Den Norske Ballettskole & Akademi i Oslo.
Annonse

Fra 27. til 30. juli deltok han i Korea International Ballet Competition i Seoul, og denne deltagelsen kom i stand kort tid etter Valdres Sommerballett og konkurransen World Ballett Grand Prix Norway i Valdres i juni/juli.

Før ferien visste ikke Joakim at han kom til å delta på denne konkurransen, og det var møtet med Jae Keun Park på de to arrangementene i Valdres som forandret sommeren og som førte til et stort danseeventyr.

Annonse

Jae Keun Park er blant annet president for Korea International Ballett Foundation og er en av de svært anerkjente professorer innen ballett verden over. Han er også leder av konkurransen World Ballet Grand Prix som arrangeres ulike steder i verden. Avisa Valdres skriver i begynnelsen av juli:

«Koreanske Jae Keun kom hele vegen til Valdres da det internasjonale arrangementet ble lagt til dalføret for første gang – her mener han at han fant gull». «Jae Keun Park spår at Joakim Visnes vil bli en internasjonal stjerne». «Joakim har alt. Han formidler følelser, og han har en teknikk som er formidabel. Jeg ble utrolig imponert».

Alle finalistene i Korea og juryen.

Jae Keun Park inviterte så Joakim Visnes til Korea International Ballet Competition, og i samarbeid med Irene Aarset Jansson og Siri Aarset Johansen ved Den Norske Ballettskole & Akademi i Oslo ble det reise til Korea.

Målet med turen var rett og slett å innhente erfaring, få trene sammen med andre dansere på et svært høyt nivå, nyte opplevelsen ved å få danse på en stor scene og få vist at det også er norske ballettdansere.

Joakim er den aller første norske som har deltatt i denne anerkjente og store konkurransen. Forventinger i forhold til resultater hadde han ikke, målet var å få danset sitt beste og kose seg på scenen. I tillegg til selve dansingen gledet Joakim seg til å møte sine allerede gode koreanske venner som han fikk under World Ballet Grand Prix Norway på vakre Sanderstølen i Valdres – venner for livet og venner i fremtidig karriere.

Joakim sammen med Jae Keun Park og en av studentene hans som fikk sølvmedalje i seniorklassen. (Deltok også i Valdres).

Det ble så mye mer enn selve konkurransen for Joakim. Etter to treningsdager fikk han muligheten til å danse i en forestilling på samme scene som konkurransen skulle foregå sammen med sine koreanske venner. Han danset da en av ballettvariasjonene han danset i selve finalen i konkurransen. En utrolig opplevelse foran en fullsatt sal i et stort flott teater.

Det var en omfattende vei til finalen. 27. juli danset Joakim to balletvariasjoner. 28. juli ble det sceneprøver som forberedelse til semifinale 29. juli der han danset sin egenkoreograferte moderne solo «War Lord».

Finalen med premieutdeling ble gjennomført 30. juli. Her danset Joakim to nye ballettvariasjoner, og han skjønte ingenting da navnet hans ble ropt opp under prisutdelingen og han mottok gullmedaljen.

– Dette er den største prestasjonen jeg noensinne har gjort, sier Joakim – og håper flere gutter vil bli med på ballett-trening.

– Jeg er så takknemlig for alt DNBS&A tilrettelegger for meg, og jeg har verdens beste trenere som har lært meg alt dette her på så kort tid, sier han.

Han takker sine russiske pedagoger Liudmila og Vladimir ved DNBS&A. Nå gleder han seg til å fortsette treningen – for målet er å bli så god som han overhode kan bli – og nå sitt potensiale. Han drømmer om å kunne få muligheten til å danse på ulike scener rundt om i verden i fremtiden.

Etter forestilling i Valdres hvor Joakim ble oppdaget av Jae Keun Park med trenerne hans (Liudmila Sycheva og Vladimir Sychev) pluss ledelsen av Den Norske Ballett Skole & Akademi (Irene Aarset Jansson og Siri Aarset Johansen) og duettpartner Sunniva Hjelle.
Del:
Annonse