23. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Trygghet også for skeive i det flerkulturelle Norge

LESERINNLEGG: I slutten av juni ble en rekke mennesker skutt, og langt flere satt i livsfare, i et angrep på åpen gate i Oslo, som etter alt å dømme hadde som mål å ramme skeive. Gjerningsmannen ble siktet for drap, drapsforsøk og terror.
Annonse

Den planlagte prideparaden i Oslo, som skulle være dagen etter, ble avlyst. Selv om gjerningsmannen må bære det fulle og hele ansvaret for ugjerningen selv, er det kjent at handlingene kan ha blitt påvirket av miljøer med ekstreme holdninger, som inkluderer hat mot skeive.

Flerkulturelt råd i Viken, som er det største flerkulturelle rådet i Norge, har nå hatt sitt første møte etter sommerferien og fordømmer dette på det sterkeste. Vi vil minne om at selv om det trolig bare var én mann som sto bak dette, så var hatet hans skapt eller i hvert fall forsterket av holdninger som dessverre mange flere deler og som i ekstreme tilfeller kan få utslag som dette.

Annonse

Det er kjent at fordommer og hat mot skeive kan føre til vold og diskriminering og bidra til stor utrygghet for mange mennesker.

Flerkulturelt råd i Viken mener det er viktig at vi står opp mot hat og diskriminering av andre mennesker. I et moderne og flerkulturelt samfunn kan det være mange ideer og livsstiler vi selv har lite sans for. Likevel må vi forsvare hverandres rett til å være glade i de vi vil, og leve etter det som er sant for oss selv, så lenge det ikke går ut over andre.

Flerkulturelt råd i Viken er nedsatt av fylkestinget og representerer både sekulære og religiøse grupper fra mange ulike nasjoner, og som kommer fra forskjellige kulturer eller religiøse bakgrunner. Sammen har vi et ansvar for å skape et best mulig liv for alle i Viken, og for innbyggerne i de kommende fylkene Østfold, Akershus og Buskerud.

På samme måte som vi vil forsvare egen og hverandres rett til å leve etter eget livssyn, selv om vi ikke nødvendigvis deler samme tro, må vi forsvare homofile og skeives rett til å være seg selv.

Dette er en oppfordring som ikke bare går til ekstreme miljøer, men til alle religiøse miljøer og strengt tatt til oss alle – uansett bakgrunn.

På arbeidsplasser og skolegårder, i egen familie og alle andre steder vi mennesker ferdes må vi bidra til å motvirke mobbing og diskriminering. Da støtter vi et bedre samfunn for oss alle, samtidig som det fortsatt skal være plass til vennlig og konstruktiv diskusjon rundt våre forskjeller og uenigheter.

For oss i Flerkulturelt råd for Viken er dette en viktig sak, som vi vil ta opp på flere måter i tiden som kommer.

På vegene av Flerkulturelt råd i Viken,
Leder Bijan Gharahkhani

Del:
Annonse