25. februar 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Jan Baker stiller ut på Gulden Kunstverk fra førstkommende lørdag.

Jan Baker med separatutstillingen «FR?D» på Gulden

I tidsrommet 10. september til 2. oktober kan de se separatutstillingen til Jan Baker på Gulden Kunstverk på Steinberg. Utstillingen kaller han «F R ? D».
Annonse

– Jeg er fortsatt opptatt av verden og veldig nysgjerrig, og jeg har stadig stor glede av å gi uttrykk for det, sier han om utstillingen sin.

Med glimt i øyet og en særdeles skarp spiss på penselen, er evig gode Jan Baker klar med sin største maleriutstilling gjennom tidene. Og den åpner lørdag 10. september i Galleriet på Gulden Kunstverk.

Annonse

Jan Baker har rukket å bli 82 år og viser den samme malerglede og stødige håndverk som har kjennetegnet hele hans innholdsrike karriere som billedkunstner.

Helt siden han debuterte på Høstutstilling i 1967, med kunstnernavn Baker (etter farens yrke) har Jan (Johnsen) Baker i sin kunst harselert med det hule og uekte i tiden med sine tomme konvensjoner, som han skildrer med både humor og selvironi.

Og i dag er det verre enn noen gang, med fake news og falske nyheter, klimakrisen og en verden som faller fra hverandre, heter det i omtalen fra galleriet.

Jan Bakers mesterlige malerier er strengt komponert, med klare, fint nyanserte flater i skarpt avgrensede felter som snart griper inn i hverandre, snart overlappes og utbrettes slik at flaten brytes.

Jan Baker (født 1939 i Stange, Hedmark) er utdannet ved SHKS (1955–57), ved Statens Kunstakademi (1965–70), og har hatt flere studieopphold i Paris. Han er en svært aktiv utstiller, og har siden debuten i Kunstnerforbundet i 1968 deltatt på en mengde separat- og gruppeutstillinger i Norge og i utlandet.

Han har vunnet internasjonale priser i Frankrike, Tyskland og Kina og har hatt betydelige utsmykningsoppdrag over hele landet. Han er representert i Nasjonalgalleriet, Riksgalleriet, Museet for Samtidskunst, Norsk Kulturråd, Bergen Billedgalleri, Det Svenske Stats Konstråd, Kulturministeriet i Bonn, samt en rekke andre offentlige og private samlinger i inn- og utland. I 2005 mottok han Kongens fortjenestemedalje i gull for sin kunstneriske innsats.

Er det Fred? Eller Fryd? Eller Fraud på godt engelsk. Det er i hvert fall Jan Baker med sine underfundige stikk til verden.. og til seg selv, ikke minst!

Del:
Annonse