21. juni 2024

Din lokalavis på nettet – Nært og nyttig

Høstvannet er kaldt. Det er viktig å beholde roen og vente til kuldesjokket går over om du faller i vannet ved et uhell. (Illustrasjon)

Fem personer druknet i september – 71 totalt i år

Fem personer omkom av drukning i september, ifølge Redningsselskapets drukningsstatistikk. Hittil i år har 71 personer mistet livet i drukningsulykker. Det er ikke fullt så mange som omkommer i trafikken, men burde vært viet større oppmerksomhet, mener mange.
Annonse

Tre av drukningsulykkene i september skjedde i Vestland fylke i forbindelse med bruk av fritidsbåt. En mann i 60-årene ble funnet omkommet i sjøen en drøy uke etter at en førerløs båt ble oppdaget i Alver kommune. I Bergen kommune døde en gutt på 11 år på sykehus 10 dager etter en båtulykke i Byfjorden, og en mann i 60-årene omkom etter å ha falt i sjøen fra en landgang i Kongshavn.

En voksen kvinne ble funnet død i sjøen på Fornebu i Viken i starten av september. Hendelsesforløpet er ikke kjent. I slutten av måneden omkom en mann i 50-årene i en dykkerulykke i Indre Fosen kommune i Trøndelag. Dødsårsak er foreløpig ikke fastslått.

Annonse

87 prosent av de som har omkommet i drukningsulykker så langt i år er menn, og 13 prosent er kvinner.

Av de 71 som druknet i årets første ni måneder, var det fire barn under 12 år. 30 personer var 60 år eller eldre.

Så langt i 2022 har det vært flest drukningsulykker i Vestland, der 11 personer har omkommet. Ni personer har druknet i Viken. Rogaland og Oslo har færrest drukningsulykker, med fire i hvert fylke.

Høst i vannet
Redningsselskapets drukningsstatistikk viser at det ofte er et oppsving i antall drukningsulykker i oktober.

– Gode forberedelser er viktig enten du skal på hummerfiske, padle kajakk eller gå tur langs sjø eller vann utover høsten. Planlegg turen, og tenk alltid på sikkerhet i forkant av en vannaktivitet, sier Tanja Krangnes, fagleder for drukningsforebygging i Redningsselskapet.

Utover høsten synker temperaturen i vannet, og Redningsselskapet oppfordrer alle til å tenke over hvordan du skal reagere om du havner i kaldt vann ved et uhell.

– Når vanntemperaturen er under 15 grader reagerer kroppen med kuldesjokk. Det betyr ukontrollert gisping, noe som gjør at du kan puste inn mye vann og drukne. Om du er klar over at kuldesjokket går over, er sjansen mindre for at du får panikk. Da kan du heller bruke energien på å få kontroll på pusten og holde deg flytende. Så kan du legge en plan for hvordan du skal berge deg selv, sier Krangnes.

• Månedsstatistikken er foreløpig, og endres om det framkommer nye opplysninger. En ulykke er fjernet fra august-statistikken, etter ny info om dødsårsak.

• Ulykker i utlandet der norske statsborgere bosatt i Norge omkommer i drukningsulykker, er tatt inn i som en del av statistikken fra 2022. Så langt i år har fire personer druknet utenlands.

• Dødsulykker med fritidsbåt, der dødsårsaken ikke er drukning, er ikke en del av denne statistikken.

Del:
Annonse